La feina d'aquest matí a la parcel·la d'en Salvador era remoure la terra amb el tractor per incorporar els fems que ahir va aplicar al sòl. La finca ha estat el centre d'atenció les últimes hores perquè s'especulava que fos l'origen de la pudor que ahir a la tarda van notar molts barcelonins. Ell, però, des d'un principi ha posat en dubte aquesta versió. SALVADOR LLIBRE "Mai ningú no ha dit res. I això a Barcelona? Els de Bellvitge estarien tots ofegats?" ADRIÀ CALVO / BELÉN GUARNER "Està clar que quan s'escampen fems d'origen natural en un camp, aquests desprenen olor. El que dubten els pagesos de la zona és que des del Prat la fortor arribi a Barcelona." PERE VENTURA, pagès "Sí que feia pudor, però en àmbit local, del Prat, val. Però a l'altre costat de Barcelona... Jo no crec que vingui d'això." Els tècnics del Departament d'Agricultura han visitat la zona i a mig matí han determinat que l'olor no provenia d'aquest camp. Alguns ja es freguen les mans amb les bromes que podran fer amb l'episodi. LLUÍS PARÉS, comissió permanent d'Unió de Pagesos del Baix Llobregat "Durarà temps dins el Parc Agrari. Farem conya bastant de temps. Quan els pagesos ens reunim i trobem el pagès, durarà temps que fotrem conya". Ara caldrà, doncs, trobar l'origen de la forta olor, que ahir va ser la protagonista de moltes converses a peu de carrer. "Estant aquí prenent alguna cosa, no és una olor normal i menys en aquesta ciutat. // Realment no sabem gaire què és, però és bastant incòmode." "Jo estic constipat i he notat que la gent, per passeig de Gràcia almenys, anaven amb el nas tapat. M'ha semblat una mica curiós." Un cop descartat que la ferum provingués del Port de Barcelona, el clavegueram o altres tipus de residus, la causa segueix sent a hores d'ara un misteri.

En la visita sobre el terreny s’ha pogut comprovar que s’han aplicat fertilitzants orgànics correctament al llarg d’una superfície aproximada de tres hectàrees. De fet, avui mateix, el pagès que ahir va adobar el camp l’estava llaurant -com fa habitualment-, i en cap moment no s’ha repetit l’episodi de males olors. Aquest procediment, que no és nou, ha fet descartar als tècnics que d’aquí provingués l’origen de les males olors, que es van poder notar a més de 10 quilòmetres de distància.

Els experts consideren que l’aplicació d’aquest adob és “necessària i recomanable” per mantenir la fertilitat del sòl i que és just ara quan resulta més indicat fer-ho, ja que coincideix amb l’inici dels cicles dels cultius. Fonts del camp agrari del Baix Llobregat apunten que en altres èpoques llauraven els camps just després de tirar l’adob i els fems quedaven colgats, però admeten que aquest procés era lent. Des de fa temps premsen l’adob però no se soterra de forma immediata. D’aquesta manera, queda més exposat a l’aire si bé la pudor que es pugui desprendre no és tan forta, asseguren, com per arribar a Barcelona.

L’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, ha tret aquest dijous importància a la mala olor ja que ha recordat que “sempre s’ha cultivat amb caca”. I ha afegit que la qüestió li preocupa “zero”. No obstant això, el telèfon d’emergències de la Generalitat va rebre ahir una setantena de trucades, sobretot del Barcelonès i algun municipi del Baix Llobregat. Joan Delort, director general de Protecció Civil, ha explicat -abans que la conselleria d’Agricultura descartés aquest com l’origen de les males olors- que “tot apunta que van ser fruit d’una senzilla qüestió de fems. Considerant que dimecres hi havia inversió tèrmica, el que succeís al Prat podia perfectament transmetre’s per un tema d’olors a determinats barris de Barcelona, a Badalona i a altres municipis del Baix Llobregat, sense més transcendència.”

També van notar aquests efectes els pagesos de la zona, que expliquen que ahir era un dia en què costava molt de dispersar, per exemple, el fum de la crema de rostolls, i per un efecte similar es podria haver acumulat la pudor a les zones properes. Tot i això molts ja dubtaven que la ferum pogués arribés a Barcelona. Qui no ha cregut en cap moment que la pudor provenia de la finca és el seu propietari, Salvador Llibre, que explica que la tasca d’adobar el camp es fa sovint i en cap ocasió se n’ha pogut percebre l’olor a tanta distància. “Mai ningú ha dit res. I això, a Barcelona? Els de Bellvitge estarien tots ofegats”, assegura en to bromista.

Amb tot, el record que quedarà a la zona seran les bromes que podran fer amb l’episodi. “Durarà temps dins el Parc Agrari. Farem broma bastant de temps. En les reunions que fem els pagesos fotrem conya“, assegura Lluís Parés, membre de la comissió permanent d’Unió de Pagesos del Baix Llobregat.

Hipòtesis refutades

L’Ajuntament de Barcelona ha insistit que la mala olor no prové de cap equipament de la ciutat com, per exemple, el clavegueram. Un altre punt de mira ha estat el Port de Barcelona, que ha descartat ser-ne l’origen. Fonts del Port han explicat que les descàrregues de líquids es fan mitjançant canonades i han remarcat que, darrerament, no han rebut sòlids com la soja o altres cereals, que fan olor de pinso.

Per la seva banda, fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat afirmen que no tenen cap incidència registrada en  instal·lacions com les depuradores que afecti els nivells de contaminació de l’aire. I assenyalen que, un cop descartada aquesta hipòtesi, no faran cap acció perquè no existeixen mecanismes per mesurar la mala olor. Pel que fa al Departament d’Agricultura, manté que l’origen no són els fems del Parc Agrari del Baix Llobregat.