La segona onada de la covid-19 s’està repartint de manera desigual
als diferents països del continent i, tot i la delicada situació en què es troba Espanya, de moment, no està sent un dels que n’està sortint més malparat. La República Txeca i Bèlgica són els països on més s’han disparat els contagis per coronavirus. De fet, en aquests, s’han detectat positius en més de 1.400 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Gairebé amb la meitat de casos els segueixen França i els Països Baixos, que estan per sota dels 900.
En un punt més intermedi es troben alguns dels països més extensos del continent, com ara Polònia, Itàlia, Espanya o el Regne Unit, a més d’Àustria i Portugal. Tots es troben entre els 400 i els 600 casos cada 100.000 habitants. En un tercer pla es troben Alemanya o Dinamarca i, sobretot, Noruega i Finlàndia, que ni tan sols arriben al centenar.
Mesures adaptades a cada territori
Les mesures adoptades davant d’aquesta segona onada tampoc no són homogènies. A Espanya s’ha instaurat el toc de queda, però es pot sortir de casa al llarg del dia. Altres països, en canvi, han optat per mesures més estrictes, inclosos confinaments domiciliaris. És el cas d’Anglaterra, Irlanda, França o més recentment Grècia, tot i no presentar números tan alarmants.
Altres, en canvi, segueixen una estratègia similar a la d’Espanya, instaurant un confinament nocturn o parcial: en aquest grup en trobem Portugal, Itàlia, Bèlgica, Àustria i República Txeca. A Bèlgica, per exemple, han tornat a aplicar un paquet de mesures semblant al que hi havia durant la primera onada.
Als Països Baixos, en canvi, les normes són molt més laxes. No hi ha limitació de moviments i ni tan sols és obligatori l’ús de la mascareta als carrers. Amb un índex de contagis més controlat, els govern recorre més a la responsabilitat individual en lloc d’una legislació més restrictiva.