El “quiz” de Sant Andreu és un joc de taula basat en preguntes sobre el barri, agrupades en sis grups temàtics: geografia, història, punts d’interès, personatges, tradició i cultura, i esports i entitats. La iniciativa, promoguda per la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra amb col·laboració amb ArsGames i Bitlab, ha comptat amb la participació dels veïns.
Un joc fet en comunitat
El Joc de Sant Andreu ha estat un projecte col·laboratiu, ja que una desena de persones han participat en la ideació i el disseny. Els veïns, amb perfils diversos, han assistit a sis sessions de dues hores de durada cadascuna per construir-lo de manera conjunta. Segons Gemma Domingo, directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, aquest joc ha servit per crear una comunitat de veïns que treballin plegats i que es puguin donar altres ocasions de col·laboració.
Els veïns han comptat amb l’ajut de tècnics d’ArsGames. Bernat Vidal, dissenyador d’aquesta entitat, valora que era un grup de persones “sense experiència creativa però sí amb molts coneixements i ganes de tirar endavant el projecte”. A més, afegeix que, per les poques hores invertides, el resultat del pilot ha sigut molt bo.
Incentivar la cultura maker
Els veïns també han fabricat el taulell, les fitxes i les peces que identifiquen els jugadors i que són elements andreuencs representatius. Per fer això, han utilitzat les impressores 3D de l’American Space, obert el novembre del 2016 a la biblioteca i que promou el valor de la cultura maker. “Els tallers de creació de l’American Space també busquen l’intercanvi d’informació, la fabricació digital i el disseny amb impressores 3D“, explica Domingo.
La iniciativa s’ha pogut fer gràcies a una subvenció del programa BiblioLab de la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Juga-hi els divendres a la biblioteca
De moment, s’han fabricat dues unitats d’El Joc de Sant Andreu i es troben en dipòsit a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra com a document de la col·lecció local. Les entitats que vulguin poden demanar-lo per jugar. A més, formarà part dels jocs que, juntament amb videojocs, consoles i ulleres de realitat virtual, els usuaris de l’equipament podran utilitzar els divendres a la tarda a la zona de “gaming”.
El joc també es penjarà al web de la biblioteca i d’ArsGames perquè la gent se’l pugui descarregar i imprimir per jugar. A més, tindrà llicència de Creative Commons per fer-hi modificacions.