El Servei Català de Trànsit (SCT) ha llançat una campanya adreçada als conductors joves, amb la idea de conscienciar-los sobre una conducció responsable tot coincidint amb l’estiu, una de les èpoques de l’any en què aquest segment de la població augmenta els desplaçaments en cotxe.

La campanya se sustenta en tres vídeos pensats per ser consumits a les xarxes socials. Tenen un format de col·loqui informal en què diversos joves d’entre 21 i 27 anys conversen, en una terrassa de bar, sobre situacions en què intervenen tres dels factors que tenen més relació amb la sinistralitat dels conductors joves:

  • L’ús del mòbil: S’han de respondre els missatges mentre s’és al volant? “A vegades esperes que el semàfor es posi en vermell per respondre tots els missatges de cop”, ha dit un dels participants de la campanya. Mira l’espot aquí.
  • El consum d’alcohol i de drogues: Series capaç de conduir si has consumit alcohol o drogues? “No et dic que no condueixi mai beguda, però drogada… crec que no ho faria mai”, ha explicat una participant de la campanya. Mira l’espot aquí.
  • Les imprudències: Ets conscient de la inconsciència? “He conduït sense carnet i he agafat el cotxe begut, i tinc quatre amics que tampoc no en tenen per conduir beguts, fumats i fer el brètol”, ha confessat un dels joves que hi participen. Mira l’espot aquí.

Les dades, un cop de realitat

Segons el SCT, en els primers sis mesos de l’any ja han mort a la carretera, en itineraris entre dues poblacions, 12 joves d’entre 18 i 30, set dels quals conduïen una moto. El 2018, les dades van ser pitjors, ja que durant l’any anterior van perdre la vida 37 joves d’entre 18 i 30 anys, dels quals, el 65 % no sobrepassaven els 24 anys.

L’estrena d’aquesta campanya ha coincidit també amb la que, amb motiu de la revetlla de Sant Joan —i per tant amb l’inici de l’estiu— ha adreçat al conjunt de la població l’associació Stop Accidents, titulada “Ves, torna i viu”.