El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat aquest divendres els 15 grups en els quals s’ha dividit a la població per poder establir l’ordre de prioritats del pla de vacunació de la covid-19. El grup tècnic que ha elaborat els grups ha treballat en base a quatre criteris: la morbiditat, la mortalitat, l’exposició al virus i l’impacte econòmic.
Sanitat ja va avançar fa uns dies que la vacunació es dividirà en tres etapes: la primera, del gener a principis de març del 2021; la segona, entre el març i el juny i, la tercera etapa, durant els mesos d’estiu. De moment, només se saben els grups que rebran la vacuna de forma prioritària, durant la primera etapa: el personal sanitari i sociosanitari i els residents en residències de gent gran.
Els grups que formaran part de la segona i la tercera etapa s’anirà decidint en funció de les dosis disponibles de la vacuna en cada moment i del risc de cadascun dels grups.
Els 15 grups en què s’ha dividit la població són:
- Personal sanitari i sociosanitari
- Residents en residències de gent gran
- Persones de més de 65 anys
- Persones amb gran discapacitat
- Col·lectius de risc
- Persones que viuen o treballen en entorns tancats
- Població vulnerable per la seva situació socioeconòmica
- Persones amb treballs essencials
- Personal docent
- Infants
- Adolescents (majors de 16 anys)
- Adults
- Població de zones d’alta incidència
- Embarassades i mares de lactants
- Persones immunes
A Catalunya, científics catalans havien dividit a la població de vuit grups per establir els criteris de vacunació.
Les vacunes seran segures i eficaces
El ministre Illa insisteix que totes les vacunes que s’administraran hauran estat prèviament autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments i compliran “tots els requisits de seguretat i eficàcia”. El ministre recorda que la vacuna, però, no serà obligatòria.
El Govern preveu adquirir 140 milions de dosis que serviran per immunitzar 80 milions d’habitants, és a dir, tots els de l’estat més les dosis que es destinaran a la solidaritat amb altres països. Totes aquestes dosis corresponen a set vacunes diferents, per poder garantir que arribaran en diferents moments del procés, i també per tenir-ne de suficients en cas que alguna no rebi l’autorització pertinent.