Can Peguera és un barri que, segons els veïns, s’ha de rehabilitar íntegrament. És per això que un grup motor, liderat pels veïns, treballa amb les administracions per definir un pla de futur que afectarà habitatges, equipaments i espai públic, entre d’altres. Per comptar amb la màxima implicació , el barri té ara una nova eina: els “picaportes” del servei A porta.  “La nostra feina consisteix a anar de porta en porta, picar i informar la gent sobre el Pla de futur, explicar que volen remodelar el barri, les cases, i radiografiar les necessitats de la gent”, explica el Rudolf Gabriel Molnàr, un dels vuit “picaportes” que hi ha contractats.

El projecte A porta va començar a Ciutat Meridiana amb un treball sobre la pobresa energètica. A Can Peguera es treballa amb una altra temàtica. Segons explica la Cristina Barriach, coordinadora de l’A porta de Can Peguera,  “aquí treballem les necessitats d’aquest barri. El tema del Pla de futur i veure com està la situació laboral”. Parlant amb la CONFAVC vam pensar en l’experiència dels “picaportes” de Ciutat Meridiana, per informar que s’està fent això- afegeix en Pep Ortiz, de l’AV Can Peguera –  Paral·lelament també hi ha un estudi de temes arquitectònics que s’està fent, per veure perquè els habitatges del barri tenen humitats i no estan ben aïllats, hi ha un equip de tres arquitectes que ho estan estudiant”.

Una radiografia dels perfils laborals

Fa tres anys, un estudi fet al barri assenyalava Can Peguera com un barri amb un alt nivell de gent aturada. Els veïns creuen que la situació no ha millorat, més aviat al contrari. És per això que volen aprofitar els “picaportes” per fer una radiografia més acurada sobre l’atur al barri. “Quan es va començar el pla comunitari es va fer un diagnòstic, però era general. La idea és veure quines són les situacions laborals  de la gent que viu aquí posant cares, tot i que el projecte és confidencial. Personalitzar una mica, i així poder fer propostes més acurades a les necessitats reals que hi ha. L’entrevista laboral és molt llarga perquè preguntem per formació, si ha treballat o no, l’experiència laboral segons cada cas”, explica la coordinadora del projecte.  “Volem posar cara i ulls a les xifres que teníem fa tres anys. – afegeix Ortiz-  Perquè el tema de pla de futur està molt lligat a la creació d’un munt de llocs de feina i volem que la gent del barri es pugui aprofitar. L’única manera real de sortir de la seva situació de crisi és que ells mateixos, per les seves forces, en puguin sortir”.

Detectar els veïns més vulnerables

Els “picaportes” també estan detectant molta gent gran que viu sola al barri i que es troba en una situació de vulnerabilitat. “Ens hem trobat amb un percentatge molt alt de gent gran que viu sola. També hi ha gent amb discapacitat que necessitarien ajuda i que gairebé no surten de casa”, comenta Molnàr.  Detectar aquesta gent ajudarà també a crear nous projectes que es volen engegar al barri. “S’intentarà fer una xarxa de gent gran i joventut – comenta Ortiz – Hi ha el casal de gent gran que volem gestionar nosaltres per fer aquest enllaç entre la gent jove i la gent gran, perquè tenen moltes coses que poden compartir”.

2000 veïns i més de 600 habitatges

El projecte A porta de Can Peguera vol arribar als 2.000 veïns que viuen en els més de 600 habitatges del barri. És per això que es treballa en equips de matí i tarda, i fins i tot caps de setmana. Està previst que a la primavera s’obtingui la radiografia completa de tot el barri per continuar treballant en el Pla de futur.