Ara fa una setmana, l’observador meteorològic Diego Làzaro, qui mesura metòdicament des de fa més de 10 anys la temperatura superficial de l’aigua del mar a la Barceloneta, va anotar un valor de 14,6 ºC, un registre -1,2 ºC inferior a la mitjana dels darrers 10 anys a la mateixa data.

Amb la base d’aquesta temperatura tan baixa, aquest divendres, 15 de desembre, i com a repte d”El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm,  hem  volgut comprovar si l’aigua del mar a l’espigó de la Mar Bella, on fem sovint observacions, també era tan freda. El resultat ha estat de 14,5 ºC a mig metre de profunditat. La darrera vegada que vam mesurar-ho va ser el 10 de novembre, jornada en la qual l’aigua estava a 18,4 ºC. Anteriorment, el 3 de novembre, superava la marca dels 20 ºC.

El descens, en qüestió d’un mes i mig, ha estat realment important enguany, possiblement afavorit pel fort dinamisme atmosfèric i les temperatures baixes que s’han anat enregistrant de forma recurrent des de fa setmanes.

Cal recordar que  l’aigua té una gran capacitat calorífica, és a dir, cal una notable aportació de calor per fer augmentar un grau centígrad la temperatura d’un gram d’aigua. Presenta també una gran inèrcia tèrmica, per tant, s’escalfa o es refreda molt més lentament que l’aire o la superfície terrestre, una característica que fa que les grans extensions  d’aigua com els mars o els oceans actuïn com a reguladors de la temperatura de l’aire que els envolta.

A continuació podeu veure les imatges en directe i la crònica de @btveltemps a l’espigó de la Mar Bella, el 15 de desembre a les 9 h: