Coincidint amb els dos anys dels atemptats del 17-A, un centenar de persones s’han concentrat a la Rambla, a tocar de plaça de Catalunya, per homenatjar les víctimes del terrorisme. L’acte alternatiu a l’homenatge institucional ha estat convocat per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT). L’ACVOT assegura que no se sentien representats a l’acte institucional del mosaic de la Rambla i, per això, han fet una convocatòria paral·lela. Malgrat que havien convocat l’homenatge per criticar la politització de l’acte oficial, diverses entitats polítiques, com Societat Civil Catalana, hi han participat. També hi han assistit representants de partits polítics, com ara el president del grup municipal del PP a l’Ajuntament, Josep Bou; el diputat del Parlament per Ciutadans Nacho Martín Blanco; la presidenta del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament, Mari Luz Guilarte, i el diputat del Congrés per Vox Ignacio Garriga. Els diversos cossos de seguretat també han estat representats amb l’assistència de comandaments dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En l’homenatge, el president de l’ACVOT, José Vargas, ha afirmat que no és presentable culpabilitzar-se entre uns i altres pels atemptats, quan els únics culpables són els terroristes. I s’ha preguntat quin país es vol construir, si un on els valors constitucionalistes, com la llibertat o la igualtat, siguin claus, o un on els drets siguin paper mullat. L’acte, que ha comptat amb diverses ofrenes florals,  ha acabat amb un minut de silenci que només s’ha trencat amb un crit de “Viva España”.

L’ACVOT critica Grande-Marlaska per no haver assistit al seu acte

En declaracions a la premsa, el president de l’ACVOT, José Vargas, ha acusat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, de “no tenir vergonya” per no haver-los acompanyat en la commemoració, i ha assegurat que per aconseguir la unitat entre les víctimes cal que “deixin de manipular-les”. Des de l’Associació han acusat els poders polítics de tenir-los en l’oblit.