El Govern holandès oferirà aquest estiu crema solar de manera gratuïta a través de dispensadors que s’instal·laran en escoles, parcs i centres esportius. A Catalunya, el Departament de Salut descarta aplicar cap mesura d’aquest tipus però insisteix en la importància de protegir-se del sol per prevenir el càncer de pell. També confirma que se seguiran fent campanyes de conscienciació i donant consells sobre les mesures que cal prendre per protegir-se.

Protegir-se a les hores centrals del dia

En preguntar-li sobre aquesta qüestió, Susana Puig, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic, explica que “és molt important gaudir de les hores a l’aire lliure però igual d’important és protegir-nos de manera adequada”. Així, Puig comenta que cal protegir-se amb roba i barret i, a les zones que queden exposades, aplicar a la pell un fotoprotector com a mínim de factor 30. A més, recorda que cal evitar que ens toqui el sol en les hores centrals del dia. I dona un truc: “Ens podem exposar quan la nostra ombra és més llarga que la nostra alçada perquè llavors el sol incideix de manera obliqua i ens arriba menys radiació ultravioleta”.

Si tenim dubtes, una altra opció és consultar a través del mòbil l’índex de radiació solar que hi ha en cada moment. Si l’índex és superior a 3 o 4 cal utilitzar fotoprotecció i si és superior a 8 el millor és evitar estar exposats al sol. Si no hi tinguéssim més remei, en aquest cas és imprescindible protegir-nos.

“Un bronzejat és un signe de pell danyada”

Puig insisteix, però, que el que cal és un canvi de mentalitat: “No ens hauria d’agradar estar bronzejats, un bronzejat és un signe de pell danyada”. Per a les persones que abans de bronzejar-se es posen vermelles, el dany és encara pitjor: “Hauríem d’evitar la pell vermella”, insisteix.

La importància de protegir els infants

“El dany que es produeix els primers 15 o 18 anys de vida és el més important de tots —explica Susana Puig—, sobretot els infants menors de dos anys hauríem d’evitar per tots els mitjans que poguessin patir cremades solars, deshidratacions o cops de calor”. Així, la metgessa recomana que durant els mesos d’estiu s’eviti que els infants s’exposin al sol a les hores centrals del dia i recomana, en canvi, fer activitats a l’interior o a l’ombra.

Quins són els signes d’alarma del càncer de pell?

Tant important com la prevenció és la detecció precoç del càncer de pell. Per això, Susana Puig explica que és importat conèixer la nostra pell i saber quines pigues tenim: “Qualsevol piga que canvia de mida, forma o color, o que abans no teníem, o qualsevol piga que no s’assembla gens a les altres que tenim serien motius de consulta”, diu.

Així, també poden ser signes d’alarma ferides que no s’acaben de curar, sobretot a la zona del cap o del coll. Altres manifestacions menys conegudes del càncer de pell són les pigues que apareixen a la matriu d’una ungla i que hi dibuixen una línia fosca, primer sembla com si estigués dibuixada amb un bolígraf però amb el temps sembla un codi de barres. També les taques fosques a la planta del peu o de la mà poden ser un símptoma de càncer de pell. La metgessa explica que, tot i que aquests casos representen només el 5 % dels casos, solen diagnosticar-se més tard perquè no se’ls dona importància.

El càncer de pell creix gradualment en els últims 10 anys

Segons dades del Departament de Salut, la detecció del càncer de pell no melanoma a Catalunya ha anat creixent gradualment en els últims 10 anys. Així, mentre que l’any 2013 se’n van diagnosticar uns 13.700 casos, el 2022 van ser uns 16.700.

El creixement de casos s’ha donat sobretot entre la població masculina. Susana Puig ho atribueix al fet que habitualment les dones solen participar més en les campanyes de cribratge i fan servir més mesures de fotoprotecció. En conjunt, però, el creixement s’atribueix també a l’edat ja que, diu, ara es troben més casos a “la generació que als anys 60 i 70 va començar a anar a la platja de manera indiscriminada, no hi havia fotoprotectors, tothom en tornava cremat…”. Des dels anys 90 i 2000, en canvi, van començar a canviar els hàbits. “Tot i que no ho fem perfecte”, apunta la metgessa. Tot i això, Puig alerta que, tot i que són casos rars, també hi ha melanomes en adolescents i adults joves. Per això, insisteix, són molt importants les mesures de prevenció en la infància.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a