Un dels avenços més significatius que s’han fet darrerament per a les persones transsexuals és que el carnet de salut de la Generalitat pugui reflectir-ne el canvi de nom. En els últims dos anys, entre el 2015 i el 2016, s’ha canviat la identitat de 300 targetes sanitàries. Ara, s’està començant a fer el mateix en altres documents, com el carnet de les biblioteques o el de les piscines. És una de les accions que s’estan duent a terme arran de l’aprovació de la llei per garantir els drets de les persones LGTBI. Dos anys després de l’aprovació de la llei, i en compliment del que recull el mateix text, s’ha elaborat un informe que n’analitza el grau d’implantació.

L’estudi, fet per l’Institut Diversitas, posa de manifest que tots els àmbits de l’Administració estan implementant mesures per aplicar-la, especialment l’àmbit sanitari (els carnets en són un exemple) i el de l’educació. Des d’aquest curs 2016-2017 existeix un protocol específic per als directors per fer front a situacions d’assetjament, i tots els inspectors d’ensenyament de Barcelona han rebut formació específica.

“S’han fet 115 accions”, explica Mireia Mata, directora general d’Igualtat, que posa en relleu que ara també s’hi està involucrant el món local. “No és el mateix ser gai a Barcelona que a un poble petit dels Pirineus”, afirma, i per això s’està treballant per fer créixer l’associacionisme a tot el territori. “La màquina està en marxa”, conclou Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, però “no hem segat tota la gespa”. I aquesta n’és la segona part. Ara, un cop analitzades totes les accions que s’estan duent a terme, s’estudiarà quin impacte real tenen sobre els drets de les persones LGTBI.