L’equipament farà un control i seguiment a les persones que ja utilitzin aquesta pastilla (Prep), tot i que encara no ha estat regularitzada a l’estat espanyol. Es tracta d’una iniciativa privada, però el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, espera que el Ministeri de Sanitat i l’Ajuntament de Barcelona s’impliquin per posar fi a l’epidèmia del VIH a la ciutat. “Estem retardant tant l’engegada de la Prep que resulta que tothom hi està d’acord excepte la classe política“, ha lamentat.

Segons explica Ferran Pujol, cada dia hi ha infeccions en persones més joves que es podrien protegir. BCN Chekpoint diagnostica entre tres i quatre nous casos cada setmana.

La Prep, que té una efectivitat de gairebé el 100 %, és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l’administració d’antiretrovirals a persones de risc per reduir la possibilitat d’infecció; està dirigida a homes gais, bisexuals, homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. Es pot prendre una pastilla diària quan es mantinguin relacions sexuals de forma continuada, o també de forma planificada, és a dir, abans i després de tenir relacions sexuals.