Josep Lluís Trapero ha estat nomenat aquest dimarts major dels Mossos d’Esquadra, el rang més alt del cos. Aquest càrrec estava vacant des de feia deu anys, quan Joan Unió va abandonar la policia catalana. A partir d’ara l’ocuparà Trapero, que fins ara ha estat el comissari en cap dels Mossos. En la presa de possessió, el nou major ha dit que pren aquest ascens amb “esperit de servei i de transcendència”.

Trapero ha pres possessió del càrrec aquest dimarts en un acte al Saló Torres García del Palau de la Generalitat que ha presidit el president, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, juntament amb el consell executiu i els responsables de la policia catalana, entre els quals el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el cap dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle. D’aquesta manera s’ha corregit una anomalia que durava des del 2007, quan va dimitir l’anterior major del cos, Joan Unió.

En aquest sentit, el nou major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha dit que pren la recuperació d’aquest càrrec com un “senyal de normalitat” i com “un reconeixement a la majoria d’edat del cos que exemplifica i consolida la seva professionalitat”. Trapero, que fa 26 anys que és mosso, també ha remarcat que aquest nou càrrec li serveix per ratificar el seu compromís amb el cos, que agafa amb “esperit de servei i de transcendència”.

En el seu discurs, el president Puigdemont ha remarcat que el cos dels Mossos d’Esquadra és “una institució antiga, però alhora un cos modern i jove” que ha de fer front a noves demandes com ara l’amenaça gihadista, els delictes relacionats amb l’electrònica i les xarxes socials o la violència masclista. En aquest sentit, Puigdemont ha recalcat que “cal la màxima col·laboració entre els cossos policials i els governs”. També ha retret que “no és normal que no s’hagi reunit la junta de seguretat des del 2009″ i que la policia catalana no participi en els fòrums en què la policia espanyola fa front a les amenaces de seguretat. Aquest fet, assegura, “a qui acaba perjudicant és el ciutadà”.

Després d’aquest nomenament, Josep Lluís Trapero serà major fins que es jubili i, si un govern decideix que no sigui el cap del cos, podria nomenar un altre comissari en cap o un altre major, sense que Trapero perdés la categoria, un càrrec que no suposa cap increment de sou.