EL 18 d’abril del 2015 van morir 900 persones en el naufragi al canal de Sicília quan intentaven arribar a Itàlia. En aquell moment es va crear la plataforma Stop Mare Mortum, per denunciar les morts que es produeixen al Mediterrani. Per recordar aquesta data, la plataforma ha convocat una acció sorpresa davant la delegació del Govern espanyol, ja que critiquen que l’Estat no hagi complert el compromís de reubicar 16.000 persones. De fet, en dos anys ha acollit 887 immigrants.

Segons dades d’ACNUR, el 2016 van morir 5.000 persones que fugien del seu país i aquest 2017 n’hi ha 826 de compatibilitzades. Consideren que aquestes xifres demostren la inoperància dels governs europeus i denuncien que continuen aplicant polítiques que van en contra dels drets humans.

Des de Stop Mare Mortum diuen que treballen perquè els governs compleixin els compromisos i la setmana passada la plataforma va aconseguir que el Parlament acordés començar a treballar una proposta de resolució per garantir vies legals i segures perquè les persones que ho vulguin arribin a Catalunya i l’estat espanyol. Aquesta proposta hauria d’arribar al ple del Parlament abans de l’estiu.

Concentració també davant la Comissió Europea

A la tarda, la protesta s’ha traslladat a les portes la Comissió Europea, davant la qual han denunciat l’incompliment de les quotes de reubicació de persones refugiades, i en concret de l’Estat espanyol, que remarquen es va comprometre a acollir-ne 16.000 però que dos anys després només n’han arribat 826. Consideren, a més, que el govern català podria fer més del que fa.

Segons dades de l’Organització Internacional per les Migracions, el 2015 van morir al Mediterrani 3.771 persones, una xifra que va anar en alça el 2016, amb 5.079 desapareguts. Pel que fa al 2017, les dades fins al 5 d’abril ascendien a les 663 víctimes, una xifra lleugerament per sota del mateix període de l’any passat, però que sembla que tornarà a remuntar, ja que la setmana passada van morir a les costes de Líbia 94 persones refugiades més.