La 29 ena edició del Saló de l’Ensenyament ha engegat aquest dimecres al recinte firal de Montjuïc. L’espai, dedicat a l’oferta d’estudis posteriors a l’ensenyança obligatòria (ESO), ha augmentat duplicat el seu espai, amb més de 200 expositors, i ha reforçat la seva vocació orientadora.
Les universitats catalanes hi presenten 54 graus nous, una vintena dels quals seran de tres anys. Seran estudis de 180 crèdits i de disciplines molt diverses. Hi ha, per exemple, un grau d’analítica de dades, un d’estudis de gènere, un de cinematografia o un altre de gestió de ciutats intel·ligents. De fet, les noves tecnologies hi tenen un paper destacat, tant en els nous graus de tres anys com al conjunt del saló.
La polèmica l’ha dut, un any més, la presència de l’Exèrcit, en un estand de la fira amb un espai similar al de l’edició anterior. Són 90 metres quadrats que, segons els seus responsables, són dels més concorreguts. Tot i això, les veus contràries s’han fet sentir aquest dimecres al matí amb dues protestes.
Un Saló de l’Ensenyament més internacional
Enguany aquesta edició hi són presents 39 centres estrangers. D’aquests, 29 són de la Xina, entre els quals destaquen les universitats de Zhejiang i de Wenzhou, que busquen explorar els intercanvis amb universitats d’aquí, tant d’estudiants com de professorat. Els representants xinesos han destacat que el seu país ja acull molts estudiants de fora.
A més del país asiàtic, també hi són presents, entre d’altres, Costa Rica, el Canadà, França o Alemanya. I per la seva banda, les universitats catalanes també aprofitaran l’ocasió per oferir una gran oferta de programes internacionals, com ara convenis amb altres universitats estrangeres, titulacions conjuntes o acords d’intercanvi d’estudiants.
Fomentar l’ocupació, després de formar-se
El Saló de l’Ensenyament se celebra en el marc de la Setmana de la Formació i el Treball, que també inclou dos certamens més. D’una banda, el Saló Futura, dedicat als màsters i postgraus. I de l’altra, el Saló de l’Ocupació Juvenil, que vol ajudar els qui acaben la seva etapa formativa a incorporar-se al món laboral.
La d’aquest 2018 és la primera edició de la fira dedicada a trobar feina. Es tracta d’un esdeveniment impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i dirigit a joves d’entre 16 i 35 anys, sigui quina sigui la seva formació. A més d’orientació laboral i informació sobre nous oficis i sortides laborals, també se’ls ofereixen, per exemple, eines per afrontar una entrevista de feina.