Els alumnes de l’Escola la Farigola del Clot ja gaudeixen del pati nou. La reforma ha tingut un cost de 350.000 euros i s’ha pagat gràcies a una dotació dels pressupostos participatius organitzats per l’Ajuntament de Barcelona. El projecte El bosc de La Farigola va aconseguir 2.430 vots i va ser el projecte més votat pels ciutadans de tots els que es van presentar al districte de Sant Martí.

Els més de 180 projectes finalistes dels pressupostos participatius | MAPA
Els ciutadans podran votar els 184 projectes seleccionats entre el 10 i el 20 de juny

Una proposta educativa i oberta als veïns

La transformació del pati ha tingut la implicació de tota la comunitat educativa: des dels alumnes fins a les famílies, els mestres i l’equip directiu. L’objectiu era aconseguir un pati naturalitzat amb elements que permetessin crear espais tan lúdics com educatius. A més, segons comenta la Gemma Atienza, de l’AFA de l’escola, es va treballar amb la idea que el pati pogués també donar servei als veïns.

Un pati únic a Barcelona

El pati d’aquesta escola és únic a Barcelona ja que té una extensió “de més de 3.000 metres quadrats”, segons explica Atienza, però estava molt malmès. El temporal Gloria va fer desaparèixer bona part dels arbres centenaris que hi havia i, a més, el pati estava força deteriorat ja que cada vegada que plovia s’inundava. L’equip directiu feia anys que lluitava perquè se’n fes una reforma integral, però havien hagut de descartar la idea per l’elevat pressupost que representava.

L’Escola de les Aigües estrena un pati més verd, transformat amb els pressupostos participatius
La comunitat educativa celebra amb una festa el nou espai més verd, amb més espais de jocs inclusius i coeducatius

Grades, taules i una àgora

Gràcies als pressupostos participatius, la reforma s’ha fet realitat. El pati s’ha naturalitzat, s’hi han creat grades, s’hi han col·locat taules, jocs per a totes les edats i, fins i tot, una àgora. Segons la Montse Martí, mestra i exdirectora de l’escola, amb el nou pati “les criatures que viuen a la ciutat poden aprendre en un espai més natural, a més, l’espai està obert als veïns els caps de setmana“.

La comunitat educativa va fer un gran esforç per donar a conèixer el projecte, que va ser el més votat del districte de Sant Martí.