(ACN/redacció) La variant òmicron de la covid augmenta el risc de complicacions durant l’embaràs, segons un estudi de la Universitat d’Oxford, amb la participació de l’Hospital Vall d’Hebron. La recerca apunta que pot provocar part prematur i ingressos a l’hospital. “La variant òmicron, que aparentment presenta símptomes més lleus, també augmenta el risc de complicacions en dones embarassades”, afirma la doctora Nerea Maiz, de Vall d’Hebron.

Símptomes greus en embarassades no vacunades

El treball mostra l’increment del risc de complicacions durant l’embaràs en les dones contagiades amb la variant òmicron, especialment entre les simptomàtiques i no vacunades. Els símptomes greus apareixen entre un 4 % i un 7 % de les dones no vacunades diagnosticades amb la variant òmicron i és especialment elevat en dones amb obesitat o sobrepès. En particular, entre les dones amb símptomes greus, augmenta el risc de preeclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació). Els investigadors no van observar complicacions directament en el fetus.    

Les vacunes eviten els símptomes greus de covid

La recerca demostra l’efectivitat de la vacuna contra la covid per protegir les dones embarassades de desenvolupar símptomes greus. “Hem vist que les vacunes són efectives per reduir aquestes complicacions, sobretot en les dones que tenen la pauta completa i una de reforç”, destaca la doctora Maiz, que incideix en la necessitat d’una vacunació completa i recomana a les dones embarassades rebre una dosi de reforç si han passat més de deu mesos de l’última.

Sense efectes secundaris ni a la mare ni al fetus

Quant al tipus d’immunització rebuda, les vacunes d’mRNA (com ara les de Pfizer-BioNTech i Moderna) van ser més efectives en la prevenció de símptomes greus de la covid-19 i de complicacions durant com a mínim deu meses des de l’última dosi. Les vacunes basades en vectors virals (com les d’AstraZeneca i Janssen) també oferien una protecció adequada si s’havia administrat una dosi de reforç.

Amb relació als efectes secundaris de la vacunació, no se’n van observar ni a la mare ni al fetus o nounat, tot i haver rebut el vaccí durant la gestació.