Una setmana després
de l’incident racista d’un passatger a una dona a bord d’un avió de Ryanair que cobria el trajecte entre Barcelona i Londres, l’aerolínia irlandesa ha donat, aquest divendres, la seva versió d’uns fets que van prendre molta volada a les xarxes socials. En un comunicat, la companyia de baix cost indica que tots dos passatgers -la dona increpada i l’home que la va insultar- ja havien protagonitzat una discussió prèvia “durant el procés d’embarcament”.
A banda del rebuig que van generar els insults de l’home a la dona, la polèmica que també va agafar velocitat de creuer va ser la reacció del personal de cabina d’aquell vol per resoldre el conflicte. Ryanair assegura que “la tripulació espanyola de la cabina no era coneixedora d’aquests insults perquè no hi va ser present” mentre es produïen dalt de l’avió. Afegeix que “mentre els fets es van gravar en vídeo, les imatges, no va mostrar-les ningú a la tripulació un cop l’avió va aterrar a Londres”. Amb tot, Ryanair assegura que “l’endemà va conèixer l’existència del vídeo per l’àmplia cobertura a les xarxes socials”.
Ryanair defensa l’actuació de la tripulació
L’irlandesa defensa la manera com va resoldre el problema la tripulació, recordem, separant la dona insultada i fent-la asseure en un altre seient, i mantenir l’agressor al seu lloc. Així, en el comunicat, admet que el personal a bord “seguia el procediment de la companyia, que era desactivar la discussió i separar els passatgers oferint-los seients alternatius”. Afegeix que la dona -l’agredida- “es va asseure en un seient adjacent al de la seva filla que també viatjava en aquest vol” i que després del trasllat, els treballadors “van preguntar a la resta de passatgers si tots estaven bé”, i, com que la resposta va ser afirmativa, es va donar l’incident per acabat “sense informar el capità” perquè, entre d’altres, “no hi va haver cap amenaça per a la seguretat de l’avió”. La nota també apunta, en aquest sentit, que tampoc no va caldre “alertar la seguretat aeroportuària a Barcelona”.
Fonts de Ryanair consultades per betevé sobre aquest protocol d’actuació asseguren que “el normal quan hi ha una discussió enèrgica és que la tripulació avisi el supervisor del vol i juntament amb el comandant decideixen què fer: o fer baixar la persona conflictiva de l’avió si encara no s’ha enlairat, forçar un aterratge d’emergència per fer-la abandonar la nau si l’avió és a l’aire i el conflicte suposa una amenaça per a la seguretat del vol, o aterrar a l’aeroport programat i fer intervenir a la policia -avisada prèviament- perquè es faci càrrec de la persona conflictiva a terra ferma”.
Aquestes fonts, però, reconeixen que si el comandant no es va assabentar de res “podria ser perquè ningú no va avisar el supervisor del vol” mentre es produïa l’incident. En aquest sentit, les fonts consultades rematen que “el personal va resoldre sobre la marxa l’incident”, ja que “no hi ha cap protocol d’actuació concret per a discussions verbals que no suposen cap risc per a la seguretat del vol”, altra cosa seria “si el personal de cabina escolta “in situ” insults constitutius d’un presumpte delicte, llavors, s’ha d’avisar el supervisor i el comandant per determinar com actuar”.
Ryanair: “ens vam disculpar amb la passatgera”
La companya assegura en el comunicat fet públic aquest divendres que, “l’endemà del vol, vam escriure una carta i un correu electrònic a la dona per demanar-li disculpes” i conclou que “dir que Ryanair no ha demanat excuses a la passatgera és fals”.
Recordem que els fets ja han estat posats en coneixement de la policia i que aquesta ha obert una investigació.