Fa més de cinc anys que la Cristina i el Guillem tenen una parada d’intercanvi de llibres al carrer. La munten i desmunten cada dia al carrer d’Astúries, a tocar de la parada de metro de Fontana, a Gràcia. Aquesta activitat és molt important per a ells. Des de fa uns mesos s’han quedat sense habitatge i, dormen on poden. Amb els diners que guanyen, poden, diuen “intentar sobreviure“. Ara però, el districte de Gràcia els ha denegat el permís per vendre al carrer.

“Ens diuen que hem fet un mal ús de la via pública“, afirma la Cristina mentre llegeix l’escrit que ha fet arribar el consistori. Concretament, s’assegura que “s’ha fet una valoració negativa respecte aquest ús de l’espai públic per part de diferents serveis municipals”.

Els veïns discrepen del districte

De fet, els seus grans aliats són els veïns i els comerços de la zona. Pel que fa als establiments, diversos els guarden a la nit les bosses plenes de llibres fins l’endemà. Els clients, els mateixos veïns, són els qui els fan la donació de llibres de forma gratuïta i els en compren d’altres que troben en la parada. “No els hi posem preu, demanem la voluntat”, diu la Cristina.

Una veïna mirant els llibres de la parada de la Cristina i el Guillem

L’odissea nocturna, sense allotjament fix

Un cop acaba la feina, si han tingut la sort que no els hagin confiscat el material, arriba el més dur. Trobar un lloc on poder dormir. Fa uns mesos tenien una habitació llogada per poc més de 300 euros, però es va inundar d’aigües fecals. Ara s’han quedat literalment al carrer, el Guillem té 68 anys i va en cadira de rodes, i tot i això, dormen en lavabos d’hospitals o d’aparcaments privats.