Els Mossos d’Esquadra han desarticulat aquesta setmana dos grups criminals especialitzats a fer robatoris violents a botigues de telefonia mòbil. Els dos grups, que no tenien relació entre si, utilitzaven la violència per intimidar les víctimes, accedien als locals amb casc per no ser identificats i marxaven del lloc dels fets molt ràpidament amb motos robades. En total, els Mossos han detingut vuit persones, les quals han relacionat amb una vintena de robatoris, encara que no descarten que estiguin implicades en més fets d’aquestes característiques. Entre tots els arrestats acumulaven 75 detencions, la majoria de les quals per robatoris violents.

Robatoris de mòbils de gamma alta amb una destral

Un dels grups criminals feia servir una destral per intimidar els treballadors de les botigues de telefonia i robar mòbils de gamma alta. Eren tres persones que sempre utilitzaven el mateix “modus operandi”. Un dels lladres entrava a l’interior de l’establiment, mentre que un altre l’esperava a fora amb la moto robada encesa. L’acció era ràpida: en un instant, l’atracador s’emportava multitud de telèfons que tenia a l’abast. Es calcula que aquest grup havia actuat a Ciutat Vella, Nou Barris, Horta-Guinardó i Gràcia i havia comès una desena de robatoris, dels quals havia sostret mòbils amb un valor aproximat de més de 110.000 euros.

Aquest dijous, finalment, els Mossos d’Esquadra van detenir els autors dels fets al seu domicili. Els tres detinguts van passar a disposició judicial aquest dissabte. El jutge va decretar presó per a dos d’ells i un tercer va quedar en llibertat amb càrrecs.

Una parella utilitzava el seu fill menor d’edat per cometre els robatoris

L’altre grup criminal estava format per cinc persones, entre les quals hi havia un menor d’edat, que els seus pares utilitzaven per cometre els assalts. La parella detinguda accedia al local amb el fill per no aixecar cap sospita. Un cop a l’interior mostraven la intenció de comprar algun aparell i marxaven, moment en què entraven els altres membres del grup i cometien el robatori amb molta violència. Intimidaven els treballadors amb una arma blanca i en alguna ocasió havien exhibit una arma de foc. Segons els Mossos d’Esquadra, els investigats eren persones perilloses que normalment utilitzaven vehicles per fugir de la presència policial, sense respectar els senyals viaris i de circulació, fet que posava en perill els vianants.

En aquest cas, se’ls acusa d’una desena de robatoris comesos a Barcelona, l’àrea metropolitana i Girona. I es calcula que el material sostret ascendeix a més de 140.000 euros, així com 1.500 euros en efectiu.

Finalment, les detencions es van dur a terme dilluns, 3 de febrer, al municipi gironí de Quart. Els agents van detenir dos homes, una dona i el menor d’edat. El cinquè membre del grup ja era a la presó per la seva presumpta implicació amb altres fets delictius investigats. Després de passar a disposició judicial, la parella va ingressar a presó i un tercer detingut va quedar en llibertat. El menor ha passat a disposició de la Fiscalia de Menors.

La col·laboració ciutadana permet detenir un altre home en una botiga de telefonia

D’altra banda, el 21 de gener els Mossos d’Esquadra de la comissaria de Sant Martí van detenir “in fraganti” un home que actuava sol com a presumpte autor d’un intent de robatori en un establiment de telefonia mòbil del districte de Sant Martí. L’home havia accedit al local amb una navalla i els clients que hi havia a l’interior el van reduir en espera de l’arribada de la patrulla. Després de passar a disposició judicial, el detingut va quedar en llibertat amb càrrecs.