La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGiCAT) alerta del risc d’incendi en habitatges a causa del mal estat de les instal·lacions elèctriques. Segons una enquesta de l’entitat, gairebé la meitat (46,3 %) de professionals elèctrics s’han trobat més d’una vegada amb una instal·lació que ha provocat un incendi. Vista la situació, els instal·ladors elèctrics proposen un manteniment obligatori periòdic de les instal·lacions i incrementar l’abast de les inspeccions periòdiques obligatòries sota la responsabilitat del propietari, com és el cas de les ITV dels vehicles.

L’estudi s’ha fet a partir de 6.720 instal·lacions elèctriques de baixa tensió en habitatges i locals. Les dades de l’estudi s’han conegut aquest dijous, hores després de l’incendi de la riera Blanca, a l’Hospitalet de Llobregat, que ha deixat tres morts: una dona i els seus dos fills, menors d’edat.

On hi ha més problemes elèctrics?

Els elements d’instal·lació elèctrica amb més problemes de seguretat són:

  • Quadres elèctrics
  • Endolls
  • Cablejat interior de l’habitatge o local
  • Cablejat de les zones comunes pàrquings i les escales

Els defectes detectats amb més freqüència són les seccions insuficients, les connexions i caixes de connexió amb defectes. D’altra banda, les incidències elèctriques també poden originar-se pel mal estat d’aparells endollats. Les estufes elèctriques, seguit de les rentadores, dels forns elèctrics i les plaques de cuina, són els que presenten més problemes, d’acord amb la FEGiCAT.

Alt nombre d’incendis a Catalunya

Amb aquest estudi, l’entitat confirma les seves sospites sobre l’alt nombre d’incendis que es produeixen a Catalunya, sobretot a finals del 2018 i principis del 2019. Instal·ladors de Catalunya manifesta el seu compromís per trobar-hi una solució. En aquest sentit, fa una crida a l’Administració i es posa a la seva disposició per treballar conjuntament per a la seguretat ciutadana.

Per prevenir els riscos a la llar, la Creu Roja, Protecció Civil i Bombers recomanen instal·lar detectors de fum a casa, un sistema fàcil i barat d’instal·lar que pot salvar vides.