Cinc centres de la xarxa de l’Institut Català de la Salut (ICS) han participat en un estudi independent sobre els possibles beneficis de l’ús dels antivirals, en concret l’oseltamivir, també conegut com a Tamiflu, en el tractament de la grip, que ja es troba en fase d’epidèmia a casa nostra. L’estudi, finançat per la Comissió Europea i publicat a la revista científica britànica ‘The Lancet’, assegura que l’ús dels antivirals funcionen especialment bé en persones grans i els que tenen una salut més fràgil.

El CAP Manso lidera l’estudi

En l’estudi Catalunya és el territori que aporta més pacients, 427 del total de 3.266 de 15 països europeus. El metge de família del CAP Manso Carles Llor es troba al capdavant de la investigació, en la qual també han participat els CAP Marina i Sant Martí de Provençals i també els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) d’Horta i Casernes. 

Més efectiu en persones més fràgils

L’estudi, que s’ha dut a terme durant tres temporades de grip, ha permès avaluar l’eficàcia dels tractaments amb antivirals, que en el cas de l’oseltamivir es basa en la inhibició de les neuraminidases i evitar d’aquesta manera que el virus arribi a les cèl·lules.

Les conclusions de l’estudi estableixen que les persones amb diverses malalties o les persones grans són les que obtenen un major benefici amb l’ús d’aquest fàrmac. Segons els resultats, aquests antivirals permeten recuperar-se un dia abans, en el cas de la població en general i, en el cas de persones grans, fins a dos o tres dies abans. Tal com especifica el doctor Carles Llor, el fet d’escurçar el temps de malaltia també ajuda que les complicacions d’una grip, com ara una pneumònia o la necessitat d’una hospitalització, no s’arribin a produir. 

Amb tot, cal tenir-ne en compte els possibles efectes secundaris ja que també s’ha constatat que els pacients que van prendre el Tamiflu van experimentar vòmits, nàusees i molèsties intestinals.