Segons aquest enquesta, un 26% dels catalans asseguren que votaran Convergència i Unió, que fregaria la majoria absoluta. La sorpresa la donen el PSC, que s'enfonsa i passaria a ser la quarta força política, i els populars, que en serien la cinquena. Aquestes dades, però, poden canviar força quan es concreti el vot del 47% dels enquestats que encara no saben a qui votaran o no ho volen dir. L'enquesta també revela que una àmplia majoria dels catalans, un 74%, estan a favor de la convocatòria d'un referèndum d'autoderminació, mentre que un 20%s'hi manifesta en contra. Sorprèn també el bon moment de popularitat del president. Prop del 55% dels enquestats reconeixen que la imatge que tenien de Mas ha millorat. I també la percepció de la política, que ara interessa molt o bastant a més d'un 60% dels catalans.

Aquest dimecres s’ha publicat l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió, realitzat entre el 28 de setembre i el 3 d’octubre. L’enquesta analitza la intenció de vot dels catalans de cara a les eleccions autonòmiques del proper 25 de novembre i altres temes d’actualitat.

CiU guanyaria les eleccions amb el 26,3% dels vots

Les dades revelen que, si se celebressin avui, CiU  guanyaria les eleccions amb un 26,3% dels vots. ERC se situaria com a segona força política amb el suport del 5,9% dels catalans. ICV-EUiA es quedaria en la tercera posició amb un 3,4% dels vots. El PSC baixaria fins a la quarta posició. Els socialistes obtindrien el 3,1% dels vots, molt lluny dels 10,4%  d’ara fa un any. El PPC també baixaria. Segons l’enquesta, el partit d’Alícia Sánchez-Camacho es convertiria en la cinquena força política amb un 2,8% dels vots, seguit de Ciutadans, que n’obtindria el 1,4%  i Solidaritat per la Independència, que aconseguiria un suport del 1,3% dels electors. El percentatge que més destaca, però, és el dels indecisos. Un 34,6% dels catalans encara no té clar a qui votarà a les properes eleccions.

Un 74,1% dels catalans està a favor de fer un referèndum

A l’enquesta es pregunta si s’estaria d’acord amb la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. El 74,1% dels enquestats manifesten que hi votarien a favor i només el 19,9% afirma que ho faria en contra. Els que es confessen votants de CiU, ERC i ICV-EUiA, les tres forces polítiques que van impulsar la proposta al Parlament, són, precisament, els que més s’hi pronuncien a favor. Analitzant les dades per partits, el 83,4% dels votants de CiU estaria d’acord a convocar el referèndum. El percentatge de suports augmenta fins al 96,1% i el 92% en el cas dels votants de ICV-EUiA i ERC, respectivament. Destaca el percentatge elevat de votants del PSC que estaria a favor de convocar la consulta. Concretament, un 59,5% hi donarien suport.

Creix l’interès per la política

El baròmetre també analitza els interessos polítics de la ciutadania. En aquest sentit, s’ha constatat un augment de l’interès que tenen els catalans pels temes polítics. Així, el 62,5% dels enquestats manifesten que se senten molt o bastant interessats en política, una dada que contrasta amb la de l’any passat, quan el percentatge era del 48,5%. Aquest repunt de l’interès per la política es produeix després de la manifestació de la Diada i del Debat de política general.

Bona part de l’enquesta se centra, precisament, a valorar el Debat de política general. El 51,1% dels catalans el va seguir molt o bastant. Els enquestats van valorar, especialment, la intervenció del president de la Generalitat, Artur Mas, a qui han posat un 6,45 de nota mitjana. De fet, el 54,8% dels catalans el consideren el guanyador del debat.