L'Àngel té 38 anys i des de fa temps segueix un tractament psiquiàtric en un centre de salut mental. Paral·lelament, ha buscat un entrenador personal, la Mònica, que li ha donat eines per millorar la seva vida professional. Fet que, assegura l'Àngel, ha contribuït a omplir un buit emocional. ÀNGEL, usuari de l'associació Joia "Hi ha un abans i un després. Cada cas és diferent. Amb el meu cas era sobretot agafar aquestes eines i, en un moment determinat, fer-ne ús per poder tirar endavant i, en moments més apurats que no saps per on sortir, et serveixen de molt. Aquestes petites coses eren per mi, grans salts dintre del meu dia a dia, de la meva vida." El Bitàcola no només atén persones amb malalties mentals. La Mònica, entrenadora personal, durant aquests dos anys ha ajudat gent a l'atur que busca feina, o que treballa amb molta pressió pel risc de perdre-la, persones amb baixa laboral per depressió o ansietat o que, com l'Àngel, senzillament volen reconduir la seva vida professional. MÒNICA, entrenadora de l'associació Joia "Són els moments de crisi on relament podem posar en marxa o trobar capacitats que potser teniem oblidades. Has de sortir de la teva zona de confort, has de moure't, trobar noves maneres d'afrontar-t'hi, de relacionar-t'hi. La feina normalitza, és una font molt important d'identificació, d'autoestima, de reconeixement, aleshores és un context bàsic." En el context actual s'incrementa la demanda de serveis com aquests.

Només el 5% de les persones que tenen malalties mentals greus tenen una feina estable. La inserció laboral d’aquest col·lectiu és un repte cada vegada més difícil en la situació actual de crisi econòmica. Però en aquest àmbit s’ha obert un nou front: el de persones que tenen malestar psicològic perquè volen canviar la seva situació laboral.

Per minimitzar el patiment psicològic que es genera en alguns entorns laborals, que pot comportar problemes de salut mental, l’associació sense ànim de lucre Joia ha creat un servei de “coaching” o entrenament personal anomenat Bitàcola.

Cada any atenen centenars de persones i fins al moment, asseguren, els resultats han estat molt gratificants. Tots els usuaris han mantingut la feina; dels que estaven a l’atur, un 40% ha aconseguit tornar a treballar i la meitat dels que estaven de baixa han aconseguit reincorporar-se i reduir el malestar psicològic.

El servei està adreçat tant a persones a l’atur, com a persones emprenedores que volen posar en marxa un projecte laboral, que tenen una baixa laboral per motius psicològics o persones en actius que tenen malestar psíquic.