‘Vilabesòs’ va ser una revista creada l’any 1934 pels estudiants de l’Escola Bonaventura Carles Aribau, de l’Institut Cristòfol Colom actual, que aquest curs 2018-2019 tancarà portes. Aquest quadern escolar va suposar una innovació pedagògica i va ser impulsat pel mestre José de Tapia Bujalance. Amb aquesta incorporació al nomenclàtor, ‘Vilabesòs’ dona nom a la plaça central de la zona de les cases barates, que es troba en remodelació.
Projecte educatiu innovador
El mestre cordovès José de Tapia Bujalance va arribar al Bon Pastor l’any 1934 amb una impremta per utilitzar-la a l’Escola Bonaventura Carles Aribau. A través del mètode Freinet, que promovia el protagonisme i la participació dels alumnes, va engrescar els alumnes a editar una revista educativa. “José de Tapia Bujalance va ser un mestre excepcional i és considerat l’introductor de la impremta com a mètode pedagògic a l’estat espanyol que anava en contra dels mètodes tradicionals perquè feia pensar i reflexionar els infants”, explica l’historiador local Josep Capsir.
‘Vilabesòs’, un nom inventat per al barri
El primer número del ‘Vilabesòs’ data del juny del 1934. En aquest quadern escolar hi ha escrits i dibuixos fets per alumnes d’edats diferents que reflexionen sobre coses quotidianes, pensaments o mancances del barri. Capsir assegura que “és un tresor poder consultar aquests quaderns” tot i que només se’n coneixen dos números. L’altre és del juny del 1935.
El nom de la revista, ‘Vilabesòs’, el van posar els estudiants. A principi dels anys 30, aquesta zona es coneixia com les cases barates Milans del Bosch i, segons expliquen al quadern, aquest nom no els agradava i, per això, en van proposar aquest altre.
En total es van editar uns 500 exemplars de cada número del quadern ‘Vilabesòs’ i també s’intercanviaven amb altres escoles.
Una proposta de l’AV Bon Pastor
Amb l’arribada de la Guerra Civil, el nom de ‘Vilabesòs’ va desaparèixer i el mestre José de Tapia Bujalance va emigrar a Mèxic. L’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor ha proposat recuperar aquest nom, que va suposar una innovació tan important per als 800 alumnes que estudiaven a l’escola.
El nom s’ha donat a la plaça central de la zona de les cases barates, que es troba en remodelació i que es troba pròxima a la filera de cases que es conservaran i es convertiran en un museu per fer difusió de la memòria històrica del barri.