LAIA ORTIZ, regidora de Sant Andreu "Han treballat intensament les qüestions d'identitat del mateix barri, de quina era la manera de viure i com han impactat les cases barates en la vida quotidiana del barri, i com en aquesta illa de cases serà un museu per fer memòria també històrica del barri."

La quarta fase d’obres, que ara s’ha posat en marxa, s’ha iniciat amb la urbanització de l’illa entre el passeig de Mollerussa i els carrers de Biosca, Claramunt i Alfarràs. També s’ha adjudicat, per un valor de 760.700 euros, la redacció dels projectes dels cinc blocs de pisos nous que s’han de començar a construir el 2017.

Fins ara ja s’han completat les dues primeres fases i la meitat dels pisos projectats ja són una realitat. La tercera fase, que està en la recta final, permetrà que s’adjudiquin 167 habitatges nous durant el primer trimestre de 2016. El procés d’urbanització de l’espai públic està pressupostat en 3,2 milions d’euros i es preveu que les obres acabin l’estiu vinent. Mentrestant, es farà la instal·lació d’un nou clavegueram, de l’enllumenat i de la recollida pneumàtica de residus urbans.

Memòria obrera dels anys 20

Les cases barates del Bon Pastor es van construir a finals dels anys 20 i són un símbol de la tradició obrera. Per preservar aquesta memòria històrica es rehabilitarà i museïtzarà la illa compresa entre els carrers de Bellmunt, Barnola, Claramunt i Tàrrega. El projecte es durà a terme gràcies a l’acord del districte de Sant Andreu amb l’Associació de Veïns del Bon Pastor i la Universitat de Barcelona i preveu la creació d’un centre d’interpretació de l’habitatge obrer.