Una de les aules de l'Escola Josep Boada s'ha convertit en una consulta oftalmològica improvisada. Un rere l'altre, els alumnes d'entre quatre i vuit anys, van passant les proves d'aquesta revisió ocular gratuïta. Si es detecta un problema visual, se'n farà un seguiment. ANA HUERTAS, oftalmòloga pedriàtrica "Estem detectant les malalties que són les més prevalents en la població pediàtrica en general, que són l'ull vago i l'estrabisme. I la veritat és que en el ratet que portem avui, no arriba a dues hores, ja hem detectat uns set o vuit casos de nens que necessiten ulleres." I precisament les ulleres les rebran gratuïtament. Si apareix un cas quirúrgic, el projecte també se'n farà càrrec. Són infants que provenen de famílies en risc d'exclusió social. De fet, en aquesta escola, el 90% de les famílies estan a l'atur o tenen feines temporals. CASTO GARCÍA, director de l'Escola Josep Boada "Hi ha nanos que poden tenir 11 o 12 anys i mai han vist un oftalmòleg. Hi ha nanos que nosaltres veiem que s'acosta molt al llibre o que té un ull que es gira, el tipus estrabisme, i està sense corregir. Però perquè no tenen mitjans." El projecte preveu realitzar prop de 400 revisions oculars al llarg d'aquest any en les zones amb major vulnerabilitat social de l'àrea metropolitana de Barcelona. El tret d'inici s'ha donat a Badalona Sud. OFELIA RICCIARDELLI, cap de Programes del Consorci Badalona Sud "Este programa es muy importante para los niños y niñas de estos barrios de Badalona porque intenta generar oportunidades para que el desarrollo físico, emocional y educativo de los niños no se vea comprometido por la situación socioeconómica de vulnerabilidad que puedan estar atravesando su familia." A banda de garantir una bona visió per a l'edat adulta, el projecte persegueix millorar el rendiment escolar dels nens, per tal que el seu futur sigui ben nítid.

L’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona, l’Obra Social La Caixa i l’ONG Abre sus Ojos han iniciat un projecte per ajudar els infants de famílies amb pocs recursos econòmics. Volen millorar la cohesió social i afavorir la igualtat d’oportunitats per als més petits i les seves famílies, ja que, segons l’informe de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja de Catalunya, el 70,3% de famílies ateses en programes de pobresa no poden pagar els tractaments bucodentals i d’òptica dels seus fills.

L’acord signat entre l’IMO i La Caixa pretén arribar a les 400 revisions oculars gratuïtes al llarg de tot el 2013. El programa de revisions es farà en tres rondes de tres dies de durada cadascuna i permetrà atendre nens d’entre tres i vuit anys, de diferents centres escolars de l’àrea metropolitana.

La primera ronda de revisions es duen a terme entre els dies 4 i 7 de febrer a un centre escolar de Badalona. Els infants amb problemes oculars reben ulleres de forma gratuïta, així com un seguiment oftalmològic.