El projecte de reurbanització de la plaça del Canòdrom, a Sant Andreu, es materialitzarà el 2023. L’Ajuntament tenia previst iniciar les obres abans de finals d’any, però els veïns del barri del Congrés i els Indians encara hauran d’esperar uns mesos, fins al primer trimestre de l’any vinent, per veure-les començar. La inversió és d’uns 3,4 milions d’euros i els treballs tindran una durada d’11 mesos.
Les actuacions renovaran aquest espai per promoure-hi usos nous. El projecte inclou una àgora per a activitats públiques, una àrea de gossos, una cistella de bàsquet, una superàrea de joc infantil, verd i espais d’ombra. La reurbanització de la plaça del Canòdrom és una llarga reivindicació de les entitats de l’entorn.
Com serà la futura plaça del Canòdrom?
El projecte actuarà sobre un total de 8.425 m2. Al nou espai hi haurà una àgora per a actes públics i activitats com ara cinema a la fresca, una àrea per a gossos d’uns 450 m2, una cistella de bàsquet i plantacions que garanteixen àrees d’ombra. Els camins seran també una zona d’estada amb cadires i bancs distribuïts al llarg dels recorreguts.
També es preveu renovar totalment els paviments existents, ja que l’espai va ser urbanitzat amb caràcter provisional fa uns anys. La superfície enjardinada total serà d’uns 2.245 m2, amb l’increment de l’arbrat amb praderies i plantes aromàtiques. L’accessibilitat a la plaça es garantirà a través de tres grans entrades als carrers perimetrals.
L’edifici del Canòdrom, pendent de renovació
Més enllà de l’entorn, l’antic edifici del Canòdrom també està pendent de renovació, amb propostes com fer-hi una cafeteria, modificar l’entrada principal o canviar els tancaments de l’escala exterior. El Canòdrom està protegit i inclòs al Catàleg del patrimoni arquitectònic històrico-artístic de la ciutat, ja que és l’únic edifici que es conserva a Barcelona amb una estructura metàl·lica singular i que data de després de la guerra. Des que va tancar les portes el 2006, s’hi ha instal·lat l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica.