El Departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya es reuneixen aquest migdia després de dos dies de vaga del sector sanitari i amb tres jornades d’aturades més previstes per l’1, 2 i 3 de febrer. La darrera reunió entre les dues parts es va celebrar dimarts i va acabar sense acord.

Dues demandes clau per desencallar la vaga de metges

A la reunió d’aquest divendres hi ha sobre la taula dues qüestions que estan encallades. Una és la millora dels sous als facultatius i l’altra la reorganització de l’agenda dels metges per tal de reduir-ne el nombre de visites i tenir més temps per atendre els pacients i millorar-ne l’atenció.

Balcells alerta que no pot signar un decret per incrementar salaris perquè és il·legal

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha garantit voluntat d’acord amb els metges per desconvocar les vagues de la setmana vinent, però ha alertat al sindicat que serà impossible si insisteixen a pactar un increment salarial directament amb el departament, ja que això és “il·legal”. Ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres. Assegura que l’augment de sou s’ha de tractar i aprovar tal com ho marca la llei. És a dir, en les taules de negociació dels convenis, en què hi ha representats els sindicats i empreses com l’ICS i el SISCAT.

Balcells ha reconegut que treballen en mesures per augmentar la plantilla de metges en un context de manca de facultatius. El conseller ha afirmat que per resoldre aquest problema s’augmentaran les places universitàries públiques de medicina. I també s’estudia la possibilitat que els sanitaris amb edat de jubilació, si ho volen, puguin seguir treballant amb jornades parcials.

Metges de Catalunya demana un canvi de rumb

Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya, demana un canvi de rumb en les propostes del departament per avançar en la negociació i desconvocar la vaga. “L’actitud de Salut és de cert grau d’empatia, però sense valentia política necessària”, ha afirmat en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de la 2.