El sector sanitari ha tornat a sortir al carrer en el segon dia de vaga, liderada per Metges de Catalunya i secundada per altres sindicats i altres sectors, com el de la infermeria. Segons el sindicat Metges de Catalunya, han seguit la vaga un 70 % dels professionals, un 5 % menys que aquest dimecres, en el torn de matí, mentre que en el torn de tarda el seguiment ha estat d’un 72%. Diuen que ja s’ho imaginaven perquè un dia de vaga són uns 200 euros menys que se’ls descompten. Salut, de la seva banda, ha rebaixat la xifra situant-la en un 29,7 % en el torn de matí, i al de tarda, d’un 22,4 %.

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha ressaltat que “ha estat una altra vegada un èxit de convocatòria“. “La imatge deixa clar que el col·lectiu està enfadat, cohesionat i reivindicatiu i que necessita solucions immediatament, sense demora”, ha subratllat.

“Balcells, mou fitxa, a tu també t’afecta”

Els facultatius han dirigit diversos crits dirigits al conseller de Salut, com ara “Balcells, mou fitxa, a tu també t’afecta”Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya, ha dit que per aconseguir les demandes del sector “hem d’aconseguir que ho entenguin, sense metges —tots els especialistes— no hi ha sanitat”. Lleonart ha recordat que l’exconseller Argimon va dir que si no hi havia inversió “perdríem la sanitat pública”. “La sanitat no ha de ser un negoci. No és millor metge qui fa més visites”, ha sentenciat.

El personal mèdic ha marxat fins al Parc de la Ciutadella i a les portes del Parlament ha acabat la protesta. El sindicat ha advertit el govern català que, “si no hi posen solucions immediates, se’ls escaparà de les mans” i vaticina que no hi haurà prou metges per atendre la població d’aquí a uns anys, quan es jubilaran un terç dels facultatius.

Les manifestacions, un punt d’inflexió en la negociació

El sindicat de metges considera que les manifestacions suposen un punt d’inflexió en la negociació i ha reclamat “mesures d’implantació immediata” relatives a les millores de les condicions laborals i retributives i a la qualitat assistencial. El sindicat denuncia que hi ha metges que tenen programades 70 visites al dia i que poden arribar a tenir-ne fins a vuit a la mateixa hora.

La negociació es reprendrà aquest divendres, a la seu del Departament de Salut, amb una altra vaga a la vista, convocada en forma d’aturades parcials l’1, 2 i 3 de febrer.