Fins al 3 de juny, a Catalunya, una de cada tres víctimes de la covid-19, més de 4.000 persones, han mort en una residència de gent gran sense ni tan sols ser ingressades en un hospital, una situació que, en cas que hi hagi una segona onada important de contagis, es vol evitar de totes totes.
Aquest dimecres a la tarda hi ha una nova reunió virtual dels representants del sector de les residències amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Salut, Alba Vergés. En aquestes trobades s’estan perfilant els protocols d’actuació per fer front a rebrots o noves onades de la covid-19.
S’està discutint, per exemple, quantes places buides s’han de deixar a cada centre per poder aïllar els possibles contagiats. Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR), hi està d’acord, però demana, també, que es pensi en la viabilitat econòmica del centres:
“Demanarem que aquestes places buides siguin les justes i necessàries i que l’Administració ens les pagui, perquè si no pot representar que el centre no és viable”
Per la seva banda, Joan Gràcia, president de l’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència de Catalunya (ACAD), considera clau el lideratge de Salut en l’àmbit de les residències, en la situació actual de pandèmia:
“Ens ha ajudat molt la classificació de Salut dels centres en tres tipus que defineixen la sectorització i la possibilitat d’aïllament d’usuaris per poder fer front a possibles rebrots que hi pugui haver en un futur”
Cal un canvi de model de les residències?
Sobre un canvi de model que avanci cap la medicalització de les residències, les patronals creuen que és un debat que s’haurà d’obrir però, d’entrada, no en són partidàries.
“Una residència és la continuació de l’habitatge i les persones no volen viure en un hospital”, assegura Gràcia. “Haurien de conviure residències amb gent no gaire dependent amb residències que tinguin suport sanitari o mèdic”, afegeix.
“No es tracta de fer un canvi de model, es tracta de perfilar àmbits com la coordinació amb l’atenció primària”, assegura Botella.