La renovació del mobiliari a les aules, que va començar fa dos anys a les escoles d’infantil i primària per adequar els espais a les noves maneres de treballar, arribarà als instituts públics al setembre. El Consorci d’Educació de Barcelona destinarà un milió d’euros per canviar taules, cadires i altres elements a 174 aules de 1r d’ESO de 69 instituts públics. El nou mobiliari arribarà a les aules a partir de setembre.

Els centres tindran una assignació econòmica en funció del nombre d’estudiants inscrits en aquest nivell i podran fer la comanda les setmanes que venen a través d’una botiga en línia. Els instituts que es beneficiaran d’aquesta partida extra són aquells que encara no han iniciat la transformació estètica de les aules per adaptar-les als canvis metodològics.

Les direccions i els equips docents han pogut visitar les aules d’exposició que ha muntat el Consorci d’Educació de Barcelona amb l’assessorament d’una pedagoga especialitzada en pedagogia Reggio Emilia i d’una neurocientífica especialista en neuroarquitectura.

Mobiliari mòbil per afavorir el treball cooperatiu

El mobiliari proposat és més versàtil, de línies neutres i colors suaus. La tendència és que els elements siguin plegables, mòbils i que afavoreixin els ambients poc carregats i en transformació constant. Tot plegat, per adequar l’espai al treball cooperatiu dels estudiants i per dir adeu a les taules i cadires verdes tradicionals.

“Els adolescents estan en un moment de canvi físic i emocional i hem de permetre que l’aula afavoreixi aquesta transformació”, explica a betevé Laura Melchor, cap de la Unitat de Manteniment i de Serveis Generals del Consorci d’Educació de Barcelona. “A més a més, ja no es fan classes magistrals, sinó que es treballa en equip a l’aula i ens interessa que els estudiants es puguin mirar als ulls mentre col·laboren”, afegeix Melchor.

El nou mobiliari s’acompanyarà amb plantes a fi d’incorporar-hi elements naturals. El Consorci també s’ha compromès a pintar de blanc totes les aules de 1r d’ESO que ho necessitin aquest estiu.

Un canvi que caldrà estendre a la resta de secundària

Des dels centres de secundària amb els quals s’ha posat en contacte betevé, es rep bé l’actualització del mobiliari. Això sí, recorden que l’actuació s’hauria d’ampliar a la resta de cursos d’ESO al més aviat possible perquè el canvi de metodologia s’està implementant en tota l’etapa educativa.

A més, afegeixen que la innovació educativa porta implícita una altra manera de funcionar a l’aula. Els estudiants ja no estan asseguts escoltant el professor, sinó que tenen assignades tasques diferents i tenen molta més mobilitat. Per això recorden que caldrà dotar els grups classe amb professionals de reforç per tal d’acompanyar els joves en les noves necessitats.