Guàrdia urbà usant esprai pebre

El Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia demana investigar l’actuació de la Guàrdia Urbana amb els monitors de l’Esplai del Pi, en què el cos policial va fer servir gas pebre. L’entitat considera que l‘actuació “podria ser il·lícita“, segons han afirmat al seu perfil de Twitter. Davant dels fets, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que s’ha obert una investigació interna.

Segons Irídia, els “irritants químics” només s’haurien de fer servir “quan el personal de les forces de l’ordre tingui motius per creure que existeix una amenaça imminent de dany“. En canvi, diuen que mai s’haurien d’utilitzar “en situacions de resistència purament pacífica“.

Gravar una actuació policial no és il·legal

L’Esplai del Pi també ha denunciat que diverses persones van ser agredides “per gravar una identificació“. En aquest sentit, Irídia remarca que no és il·legal enregistrar imatges d’una actuació policial i que “això no pot ser motiu de sanció ni intervenció per part dels agents”.

La intervenció policial es va tancar amb dues persones detingudes per un presumpte delicte d’atemptat a l’autoritat. A més, segons els membres de l’esplai, va haver-hi diversos ferits. En aquest context, Irídia ha posat a disposició de les persones afectades el servei gratuït d’atenció i denúncia davant de situacions de violència institucional.

L’Ajuntament ha obert una investigació interna

En un altre missatge també a Twitter, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha afirmat que està “molt preocupat” pel que va passar i que “s’ha obert una investigació interna per aclarir els fets”. Assegura, a més, que “tant jo com el meu equip estem en contacte amb les veïnes afectades”.