Prop de 500 aules de P3 i P4 d’escoles de Barcelona renovaran el mobiliari aquest any per afavorir “el treball autònom i cooperatiu dels infants”. L’any vinent es farà a P5 i, en total, se’n beneficiaran 161 escoles públiques de la ciutat. L’objectiu és poder crear ambients perquè convisquin diferents propostes i activitats a les aules.

La renovació del mobiliari retirarà pupitres i cadires i instal·larà altres dissenys més adaptables a les noves propostes que es fan a l’aula. Això permetrà que l’infant sigui més autònom i s’organitzi el temps per poder gaudir dels diferents espais, com ara la zona de joc simbòlic, de conversa, de lectura o d’experimentació. Amb tot, s’aconsegueix més moviment a l’aula per als infants d’entre tres i cinc anys.

Innovació per a totes les escoles públiques

Per a la comissionada d’Educació, Maria Truñó, l’objectiu és trencar amb la idea d’escola jeràrquica, i permetre fer ambients motivadors, endreçats i que millorin els aprenentatges. “Això s’està fent a les escoles de nova creació, però el que volem és que es pugui fer a totes les escoles”. Els mobles retirats que estiguin en bon estat formaran part d’un catàleg de mobiliari de segon ús que podran sol·licitar els centres que el necessitin per activitats concretes.

El cost del pla és de quatre milions d’euros, 2,5 milions dels quals s’invertiran al llarg d’aquest curs, i la resta el curs vinent. La iniciativa, impulsada pel Consorci d’Educació de Barcelona, està finançada per l’Ajuntament en un 75 %, mentre que el Departament d’Educació assumeix el 25 % restant.