La carretera de Ribes és una de les més antigues de Barcelona. Neix al Baluard de Santa Clara i, prenent diversos noms, travessa tota la ciutat fins a Trinitat Vella. És un antic camí romà que encara avui arriba fins a Ribes de Freser. Fins ara, el seu pas per Barcelona s'acabava amb la incorporació a l'avinguda Meridiana. Amb les obres que han començat, seguirà uns quants metres més fins a la unió amb el carrer Torrent de Perera. També s'hi instal·larà un ascensor i es milloraran les escales i la zona d'arbres. Unes modificacions que volen millorar la connectivitat del barri i donar-hi un caràcter totalment urbà. Malgrat que no tothom n'està content. CONCHA PAÑOS "No, no estic gens contenta amb aquestes obres, perquè entenc que no suposen una millora real pel barri." RAFAEL POVEDA "No sé lo que van a hacer y eso de unir la carretera pues me suena a rayos." JOAN SALVADÓ "És una mica complicat però bé, esperarem a què l'obra s'acabi per poder valorar una mica l'obra ja acabada." JORDI HORTA "Para la gente mayor del barrio va genial, ya tocaba. Tendrían que haberlo hecho mucho antes." Alguns veïns han trobat a faltar poder participar en el projecte. Diuen que han conegut l'inici de les obres pels papers que l'Ajuntament ha deixat a les cases en què informava de les afectacions al trànsit. L'únic carrer que, de moment, es veurà afectat per les obres serà el de Mireia. Entre Almasora i Ausona no s'hi podrà circular fins al 28 d'octubre. Tot i això, aquestes restriccions no afectaran els veïns amb pàrquings a la zona tallada, o els vehicles d'emergència.

La unió entre la carretera de Ribes i l’avinguda Meridiana al barri de la Trinitat Vella es troba en un nivell inferior al del carrer de mireia, on fan vida els veïns. L’Ajuntament ha previst remodelar les escales que permeten anar d’un punt a l’altre i poder accedir a la parada del metro o d’autobús i instal·lar-hi un ascensor. A més a més, el mur que envolta el pont de Sarajevo i dóna la benvinguda a la ciutat, s’allargarà uns metres més. Aquest seguit de reformes també permetran implementar una nova xarxa de reg i clavegueram.

Malgrat la intenció per part de l’Ajuntament de millorar el barri, no tots els veïns veuen les obres amb bons ulls. La majoria dels qui, aquest dimecres s’han apropat a veure l’inici de les obres, expressaven la seva disconformitat amb el procés. La principal queixa era la manca d’informació, ja que molts diuen que ho han sabut pels papers que el consistori ha deixat a les cases per informar dels talls en la circulació. Molts tampoc no veuen clares les millores que s’hi volen fer. Diuen que hi ha aspectes més prioritaris al barri.

Una carretera amb història

Des de l’època romana que existeix la carretera de Ribes, la qual cosa fa que sigui una de les més antigues de Barcelona. Aquesta carretera continua l’antic camí que sortia del Parc de la Ciutadella, al Baluard de Santa Clara, i arriba fins a Ribes de Freser, al Ripollès. Avui dia, dins de Barcelona ressegueix els carrers de Ribes, Clot, Sagrera, el Gran de Sant Andreu i, finalment, es converteix en la carretera que fins ara s’unia a l’avinguda Meridiana.

Poques afectacions

Als qui circulen amb cotxes o motocicletes per la zona no els afectaran gaires molèsties durant els sis mesos que es preveu que durin les obres. L’únic tram que es tallarà serà el del carrer de Mireia, entre Almasora i Ausona. No s’hi podrà circular fins al 28 d’octubre, excepte per aquells qui tinguin un garatge en aquest punt o els vehicles d’emergència.