Una infermera prepara medicació per a un pacient amb covid-19 a un box de l'UCI de l'Hospital de Mataró
Foto: ACN

(ACN) Set cada 10 infermeres han estat agredides físicament o verbalment per part de pacients o familiars d’aquests durant la pandèmia de la covid-19. A més, vuit de cada 10 considera que en els darrers dos anys ha empitjorat l’ambient laboral i la relació amb els usuaris. Són dades d’una enquesta realitzada pel sindicat d’infermeria SATSE i que mostren unes xifres que consideren “molt preocupants”. Adverteixen que aquesta violència és “un dels principals riscs per a la salut física, psicològica i emocional a l’hora de desenvolupar la seva tasca”. 

Ho atribueixen al cansament de la població i la falta de recursos

Consideren que la raó pot raure en el cansament de la població davant “el dèficit estructural de recursos i mitjans que té la sanitat i que la pandèmia ha empitjorat està propiciant que alguns pacients i familiars ho estiguin pagant amb uns professionals que, a més de no ser els responsables de la situació, estan fent tot el possible perquè no repercuteixi en l’atenció”. 

Reivindiquen mesures contra les agressions

SATSE apunta que és “un greu problema que cal abordar i resoldre amb urgència”. En aquest sentit, el 98 % de les infermeres consultades reclamen una llei estatal per actuar contra les agressions als professionals sanitaris de manera coordinada i eficaç. No és una reivindicació nova del sindicat. El mes d’agost SATSE ja va reclamar mesures urgents i fa temps va elaborar un esborrany d’avantprojecte de llei amb les mesures que consideren eficients en termes de prevenció, sensibilització, informació i suport.

De la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar fa unes setmanes que crearien un observatori de violència contra professionals sanitaris, però ara com ara no n’han transcendit gaires més detalls.