refugiats ucraïnesos a Polònia
Foto: Natàlia Segura (ACN)

Barcelona tindrà un dels tres grans centres de recepció i primera acollida d’ucraïnesos que hi haurà a l’estat espanyol. Ho ha avançat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una entrevista a RNE, en què també explicat que els altres dos centres estaran a Madrid i Alacant i “prop de les principals xarxes de la comunitat ucraïnesa”.

En el cas de Barcelona, Escrivá ha dit que encara s’estan estudiants dues possibles ubicacions. “Són centres de recepció i primera acollida on es fa tot el procés documental”, ha detallat. També ha concretat que en aquests espais se’ls farà una entrevista per derivar-los “als recursos més apropiats”.

Calen persones per “acompanyar” els refugiats

El ministre ha dit que està en contacte amb les autonomies per tenir disponibles els recursos. També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha confirmat en una entrevista a RAC1 que s’estan intensificant les converses aquests dies. “Ens hem de preparar”, ha assegurat, tot i que també ha recordat que la ciutat ja disposa des de fa anys de diferents recursos per ajudar les persones refugiades que hi arriben.

L’alcaldessa creu que ara cal “posar ordre” a tota la voluntat d’ajudar que estan rebent per part de la ciutadania. Recorda que el més eficaç és col·laborar amb les organitzacions que treballen sobre el terreny, més que les recollides de material, que són costoses logísticament. També ha explicat que hi ha un correu electrònic a disposició de la ciutadania (llars_acollida@bcn.cat) on es poden apuntar, no tant per oferir els seus domicilis, sinó per ajudar a fer un “acompanyament comuntari” a tota la gent que arribarà d’Ucraïna. Aquest servei ja fa temps que funciona i és el pas següent al de la primera acollida. Actualment hi ha entre 50 i 70 acompanyaments en marxa, sobretot amb joves sense referents familiars.

Arriben 500 ucraïnesos aquest cap de setmana

Des de l’esclat de la guerra, el degoteig d’ucraïnesos que arriben a Barcelona ha estat constant i, de fet, augmenta cada dia que passa. Només aquest cap de setmana han arribat unes 500 persones per diferents vies. “Ja està arribant un gruix important i anirà a més”, reconeix Colau.

La Creu Roja disposa de tres punts de primera acollida per a aquestes refugiats, a l’aeroport de Barcelona-el Prat, a l’estació de Sants i a la seu de l’entitat ucraïnesa de la ciutat està fent part de la feina d’acollir als seus familiars més propers i a les persones que arriben a Barcelona. Actualment, però, hi ha 185 persones acollides a la xarxa d’albergs de la Generalitat (Xanascat) de tot Catalunya. 37 d’aquestes persones estan allotjades a Barcelona.