Els advocats de la plataforma Stop Mare Mortum han estat treballant l’últim any sense descans als camps de refugiats de Grècia. Ho ha fet possible, en part, gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament ara fa un any que va destinar 60.000 € al projecte. En aquest temps, han pogut assessorar jurídicament i acompanyar 319 persones que volien demanar l’asil a Espanya, però finalment només 13 han arribat al país. Des de la plataforma ho atribueixen a les constants traves administratives que han posat Grècia i Espanya en el procés, així com a un “profund desconeixement legal de les autoritats respecte als tràmits del procés.

Falta de voluntat política de l’executiu espanyol

En el marc del projecte, s’ha atès un total de 319 persones de set nacionalitat diferents (l’Iran, l’Iraq, Palestina i Síria, entre d’altres). Gràcies a l’assistència jurídica, 116 han estat reubicades a Europa i només 13, a Espanya. Una xifra molt menor de la que s’esperava. Malgrat que l’entitat fa un bon balanç de la col·laboració, critiquen els obstacles que els governs grec i espanyol han anat posant en tot el procés.

La seva portaveu, Sònia Ros, denuncia opacitat i falta de voluntat política, així com constants traves burocràtiques i una manca de procediments unificats que fa que seguir tot el procés administratiu sigui molt complicat. Així mateix, la plataforma vol subratllar que els períodes d’espera són molt llarg i infructuosos, en molts casos.

Exigir al govern que compleixi les quotes d’acollida de refugiats

L’arribada a Espanya d’aquests refugiats s’ha fet amb intervenció directa del govern municipal amb cartes signades per la pròpia alcaldessa mostrant la disponibilitat i els recursos de Barcelona per acollir-los. Ara l’Ajuntament demana implicació al nou executiu de Pedro Sánchez. I, sobretot, que acati la decisió del Tribunal Suprem que reconeix que fins ara el Govern espanyol no ha complert les quotes d’acollida de refugiats marcades per la UE. En aquesta sentència 1168/2018, es dona la raó a Stop Mare Mortum i es es reconeix que l’estat espanyol ha incomplert  i se li demana que ho faci. Una petició a la qual s’ha sumat el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, que ha denunciat l’incompliment sistemàtic del Govern espanyol. 

L’Ajuntament i Stop Mare Mortum denuncien que Espanya només ha acollit un 7 % dels refugiats que li tocava, segons les quotes de la UE. De les 19.449 places d’acollida, Espanya només n’ha ofert 1.354, la majoria per a persones procedents dels camps de Grècia i Itàlia. Des de l’entitat han volgut subratllar que “és fals que no vulguin venir a Espanya” i apunten que molts acaben optant per sol·licitar asil en altres països perquè els resulta més senzill.

Vies segures per evitar l’acció de les màfies

Des de Stop Mare Mortum reclamen que s’aposti per les vies segures com a via principal d’arribada de les persones refugiades per evitar així l’acció de les màfies. Es tracta d’un conjunt de mesures com la reubicació, l’extensió familiar o els corredors humanitàries que permeten que la seva entrada “de forma legal”.