Un dels pocs testimonis de la vida dels toros a La Monumental està a punt de desaparèixer. El Mesón el Paco és un bar que es troba a prop de l’antic recinte taurí. Per això, els seus clients estaven relacionats amb les curses de braus. De fet, el bar va viure les seves dècades de glòria quan encara se celebraven curses de braus a Catalunya. Ara, el propietari, amb 70 anys, està a punt de jubilar-se.

El Paco Gómez va néixer a Los Santos (Salamanca) el 1948. Va arribar a Barcelona amb 24 anys, i aquí va fer amics del món de les curses de braus. De fet, ell mateix va arribar a fer d’aprenent de torero. Ell mateix explica que tota aquesta gent de l’ambient taurí hi anava sovint a menjar al seu bar. Aleshores, cuinava més i tenia bon gènere, diu, com cua de bou. Fa 15 anys explica que cada dia havia d’obrir un pernil.

El Mesón el Paco, la segona casa dels toreros

El Paco recorda la trajectòria del seu bar amb nostàlgia, sobretot per la relació que va establir amb els matadors al llarg de tants anys. El seu establiment va ser una segona casa per als toreros, que hi tenien una saleta reservada. Avui, aquest espai serveix de magatzem.

Entre molts capítols de la història del bar, el propietari recorda amb alegria la visita de José Tomás, quan es trobava al capdavant de les curses de braus. Altres toreros hi anaven a menjar un cop acabaven de torejar.

Un món taurí que s’extingeix

L’última cursa de braus de La Monumental, el 2011, va ser el començament del declivi d’aquest ambient. Al barri, els testimonis genuïns que queden són comptats.