L’Associació de Veïns de Can Peguera sabia que la situació sociolaboral del barri era preocupant, però els indicadors de les enquestes del projecte A-porta els han sorprès negativament. Un 42% dels veïns entrevistats estan a l’atur. El programa ha enquestat prop del 70% del barri, que supera per poc els 2.000 habitants. Amb les dades a la mà, els veïns reclamen solucions a les administracions per fomentar l’ocupació. Les mesures, diuen, han de passar primer per trencar el desencís i la desmotivació dels aturats.

Més de la meitat dels aturats no rep cap prestació

El perfil mitjà de l’aturat de Can Peguera és el d’una persona d’entre 40 i 55 anys amb estudis primaris. Després d’anys de buscar feina, es troben desmotivats. Una altra conclusió a la qual ha arribat la iniciativa A-porta és que un 55% no rep cap prestació.

“Les xifres són fredes. Caldria posar-hi context per entendre-les, però ens ha sorprès perquè hi ha més misèria i més pobresa de la que crèiem”, explica Pep Ortiz, president de l’AV Can Peguera. Vol que les seves queixes obtinguin resposta per part de l’Ajuntament. “No es tracta d’omplir un pou amb bitllets: es tracta que la gent que està dins el pou pugui sortir per si mateixa. Només hi ha una solució, que és donar-los feina“, conclou Ortiz.

La situació de precarietat laboral del veïnat, però, es fa palesa amb altres xifres. El 65 % dels veïns que sí que tenen feina creu que el seu sou no és suficient per arribar a final de mes.

L’A-porta, un projecte per reflectir la realitat sociolaboral del barri

L’A-porta de Can Peguera es va apropar a la realitat sociolaboral del barri durant set mesos. La intenció actual és projectar mesures que puguin fomentar l’ocupació. S’ha proposat crear una cooperativa i inclús fer una segona fase de l’A-porta, en què picaportes acompanyin els veïns aturats als diversos serveis. “Els falta confiança i motivació. Potser el que necessiten és una empenta”, assegura la coordinadora de l’A-porta de Can Peguera, Cristina Barriach.

Per ara, tota la informació obtinguda a través de les enquestes està en mans de les administracions. Ara, els promotors de l’A-porta volen que es tinguin en compte els resultats obtinguts a l’hora d’aplicar mesures per fomentar la inserció laboral.