Els primers casos es van detectar el mes d'octubre passat. Alguns treballadors de la Biblioteca Agustí Centelles van ser diagnosticats de lipoatròfia semicircular, una lesió que provoca l'aparició de concavitats produïdes per la desaparició parcial del greix corporal. La setmana passada la bilblioteca va tancar durant dos dies i s'hi van fer canvis per ajudar a pal·liar el problema. Per evitar que l'ambient sigui massa sec, s'hi va instal·lar un sistema d'humidificació. També es va canviar el terra d'algunes zones per fer-lo més conductor i evitar així l'acumulació d'electricitat estàtica. A més, se'n van caviar les cadires i es van arrodonir els cantells de les taules per disminuir la pressió exercida sobre els braços dels treballadors. "13 dels 15 treballadors de la biblioteca han signat un comunicat en què asseguren que les mesures que s'han pres són insuficients. De fet, alguns d'ells ja han demanat el trasllat a altres biblioteques." En el mateix comunicat, dirigit als seus representats sindicals, als quals demanen suport, els treballadors consideren que les reformes no s'haurien d'haver limitat només als taulells de treball de la biblioteca. Consideren que si no s'han fet a la resta del recinte és per raons pressupostàries. Per tot això, alguns treballadors han demanat assessorament legal i no descarten prendre mesures legals.

La lipoatròfia semicircular està considerada una lesió. Causa concavitats a la pell derivades de la desaparició parcial de greix corporal. Dins la normativa està tipificada com un accident laboral.

L’octubre passat, a la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, es van detectar diversos casos de lipoatròfia. Se’n van diagnosticar sis. La lipoatròfia es produeix quan, entre altres factors, en un edifici hi ha molta càrrega electroestàtica derivada d’un ambient sec. També quan hi ha presència de camps electromagnètics. A la biblioteca, es van detectar elements que podrien provocar aquesta anomalia.

Entre altres factors, es va detectar que el terra era escassament conductor, les cadires eren massa aïllants i l’ambient era excessivament sec. Per això es va tancar la biblioteca durant dos dies i s’hi van fer canvis per tal de pal·liar el problema.

Es va canviar el terra de les zones de treball, se’n va substituir algun mobiliari, com per exemple les cadires, i es van arrodonir els cantells de les taules. També s’hi va instal·lar un sistema d’humidificació de l’ambient. A més, a partir d’ara, es farà servir detergent antiestàtic per a la neteja de tot el paviment de la biblioteca.

Els treballadors consideren insuficients les mesures que s’han pres. 13 dels 15 empleats han signat un comunicat dirigit als seus representants sindicals, als quals demanen suport, en què s’assegura que les reformes no s’haurien d’haver limitat a les zones de treball. També denuncien que es tardés, diuen, més de quatre mesos a comunicar la situació als usuaris de la biblioteca per mitjà d’un comunicat penjat a l’entrada que, a més, consideren poc visible i insuficient.

Per tot això alguns treballadors han demanat suport legal. També hi ha hagut sol·licituds de trasllat a altres biblioteques.