El Rebost Solidari de Gràcia és una de les entitats beneficiàries del Gran Recapte d’Aliments que ha començat aquest divendres. El supermercat solidari va rebre uns 4.000 euros a l’edició del 2020 a través dels dos mercats municipals que té associats: l’Abaceria i Lesseps. Aquests diners van servir per abastir de peix i carn el rebost durant uns mesos. Aquest any, l’entitat solidària espera poder repetir la xifra de l’any passat.

La del 2020 va ser la primera edició en la qual es va eliminar la recollida física d’aliments per la pandèmia del coronavirus i es van demanar diners per comprar els productes per a les persones en risc d’exclusió social. Amb el fons que es va recaptar, el Banc dels Aliments també ha pogut abastir d’ous durant tot l’any el Rebost Solidari de Gràcia.

Un supermercat solidari

El Rebost Solidari és un supermercat però a l’hora de passar per caixa no es paga amb diners sinó amb punts. “Cada persona, en funció de la unitat familiar, rep uns punts i amb això pot adquirir aliments”, explica la presidenta del Rebost Solidari, Montse Higueras. Cada producte “costa” uns punts i els han de gastar com si es tractés d’un moneder. Alguns productes, com els que són per a nadons o els d’higiene femenina, costen zero punts per garantir que tothom qui els necessiti hi tingui accés.

Amb aquest sistema, emulant el funcionament d’una botiga però sense diners, els usuaris del Rebost Solidari no només poden obtenir els aliments i productes que necessiten per al dia a dia, sinó que també guanyen autonomia. Al Rebost Solidari de Gràcia hi arriben persones derivades tant dels Serveis Socials com d’entitats que treballen amb dones en risc d’exclusió social i hi poden anar a comprar” cada 15 dies.