Els responsables de l’Hospital Clínic han detallat aquest dijous que les dades sensibles publicades per RansomHouse després del ciberatac, són dades personals de pacients, professionals i col·laboradors de l’Hospital. El director mèdic Antoni Castells ha explicat que tenen un pes al voltant de tres o quatre gigues i que suposen només “una petita part” del que els ciberpirates van poder aconseguir, ara fa tres setmanes. L’hospital publicarà en breu un comunicat al seu web per explicar la situació als possibles afectats. La filtració s’ha detectat aquest dijous, cap a les quatre de la matinada.

El director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy, ha assegurat que RansomHouse està seguint el “modus operandi” habitual de comunicació i que aquesta primera filtració respon a “una prova de vida”, és a dir, que els atacants volen demostrar que han aconseguit les dades. “Els següents passos que preveiem és que en dos setmanes, es tornin a publicar dades de la mateixa naturalesa”, ha assegurat. Calculen que la totalitat de les dades estarà publicada en “dos mesos”.

Alerta als possibles afectats

Roy també ha demanat a tothom estar en alerta per la possible arribada de missatges via SMS o trucades. “Ningú no rebrà trucades de l’hospital demanant informació “. Afegeix, a més, que “en el cas dels SMS, mai no aniran acompanyats d’un link” i, per tant, demana que “ningú no hi cliqui”.

Dades a la “darkweb”

Les dades publicades per RansomHouse estan disponibles de manera gratuïta i és accessible per a qualsevol persona amb un coneixement mínim per navegar per la “darkweb”. RansomHouse diu que té 4,4 terabytes de dades i ha reclamat un rescat de 4,5 milions de dòlars. És la primera vegada que reconeix públicament que és el responsable de l’atac al Clínic, però fa tres setmanes ja va contactar amb els responsables de l’hospital per exigir-los el rescat.

Normalitat “pràcticament absoluta”

El director mèdic de l’Hospital Clínic també ha afirmat que la normalitat assistencial ja és “pràcticament absoluta” i ha agraït “la feina ingent per part dels professionals d’aquesta casa per intentar restaurar la pràctica assistencial”. El ciberatac va obligar a anul·lar centenars d’operacions i visites i a reprogramar tota l’activitat assistencial de l’hospital.