(ACN/Redacció) El ciberatac al sistema informàtic de l’Hospital Clínic d’aquest diumenge està fent anar de corcoll el personal mèdic. La feina se’ls ha complicat des de primera hora del matí: “No donem l’abast”, critica Mireia Gómez, infermera del servei de transfusions. Segons ella, els informàtics estan treballant per resoldre la problemàtica, però podria allargar-se. “Ens diuen que potser triguen dos dies, una setmana… de moment hem de treballar així”, relata Gómez.

Aquesta infermera i familiars de pacients consultats per l’agència ACN i betevé afirmen que els sanitaris no poden accedir a l’historial de les persones ateses i que ho han de fer “tot a mà”. Gómez lamenta que aquestes complicacions són un risc per als qui acudeixen a l’Hospital Clínic perquè “no se’ls pot atendre bé” i només hi ha metges de guàrdia. Assegura que el ciberatac ja s’arrossega des de la matinada perquè aquest diumenge al matí ja havia caigut el sistema informàtic.

“Cada cop s’anaven penjant més programes”

La Paula Fortuny, pacient, subscriu que les traves han començat de matinada. “Cada cop s’anaven penjant més programes, les impressores deixaven de funcionar… Van anar caient a poc a poc fins que ja no van anar“, narra. Ella va arribar dissabte a la nit a les Urgències del centre hospitalari amb la seva mare. Explica, però, que no ha vist aglomeracions de pacients ni caos, però sí sanitaris amunt i avall “tot el dia per entregar informes d’analítiques“.

Qui no hi està tant d’acord és l’Israel, que també ha acudit al servei d’urgències aquesta tarda i fa cinc hores que esperen. “No ens atenen. A l’avi l’han posat a un box provisional. Com que no poden registrar l’entrada… hi ha una mica d’incertesa i molta gent inquieta”, diu l’Israel. De fet, els familiars de pacients que ja fa dies o setmanes que estan ingressats són els qui no noten tant els efectes de l’atac informàtic.

El Clínic ha informat del ciberatac a mig matí d’aquest diumenge. És de tipus “ransomware” —programari de segrest— i afecta el servei d’urgències, de laboratori i farmàcia. Fonts de l’hospital han explicat a betevé que només atenen persones que arriben per si soles a urgències, mentre que aquelles que ho fan acompanyades pel SEM són derivades a altres centres hospitalaris de Barcelona. Tot i això, no s’ha traslladat cap pacient dels que ja estaven ingressats a urgències ni els que són a planta.