Els responsables de la Generalitat ja han identificat els responsables del ciberatac a l’Hospital Clínic d’aquest diumenge. Es tracta de Ransom House, un grup especialitzat en cibercrim de fora d’Espanya. El que han fet els hackers ha estat encriptar la informació dels serveis virtuals i no es pot accedir a la informació dels malalts, ni abocar-ne de nova ni recuperar-la.

Els responsables de ciberseguretat estan treballant conjuntament amb els Mossos d’Esquadra i també amb la Interpol.

Ransom House ha fet un atac “sofisticat i complex”

Tomas Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha afirmat que es tracta d’un “atac sofisticat i complex, que denota les capacitats d’evolució que tenen els atacants”. Segons Roy, han fet servir tècniques d’atac noves i no “un ‘modus operandi’ clàssic”. Ha explicat que “han atacat de manera transversal” i que la situació és complexa, fins i tot per als experts que hi estan habituats.

De fet, encara no hi ha previsió de quan es podrà resoldre la situació.

“No hi haurà cap tipus de negociació. Ni un cèntim”

En aquest tipus d’atacs, els hackers normalment el que busquen són diners. De fet, el seu propi nom ho indica: en anglès, “ransom”, significa “rescat”. Ara bé, en aquest cas, encara no han establert cap tipus de comunicació amb l’Hospital Clínic. De totes maneres, Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, ha assegurat que “no hi haurà cap tipus de negociació. Ni un cèntim”.

Segons els responsables de ciberseguretat, els hackers fan servir una doble extorsió. D’una banda, impedeixen el funcionament ordinari de les institucions i, de l’altra, amenacen amb la filtració de dades. Els responsables del Clínic reconeixen que ja hi ha hagut alguna filtració de dades de pacients.

Els experts de la Generalitat de Catalunya estan treballant per recuperar la normalitat. Ja s’han instal·lat més d’un centenar de servidors amb connexió a internet per poder atendre les urgències. Des de l’hospital, però, demanen als pacients que si tenien visites ordinàries (no urgents) no hi vagin i que s’esperin que els les reprogramin.

Un grup que delinqueix en àmbit internacional

Ransom House és un grup que treballa en diferents estats i ha atacat diversos hospitals i centres sanitaris de tot el món. L’últim atac conegut va ser a l’empresa Keralty, que gestiona serveis de salut en 11 països. L’atac es va notar especialment a Colòmbia, amb milions de pacients afectats, clients de Sanitas.