Com cada any, la comunitat musulmana espera amb atenció el moment que trenqui la lluna nova per iniciar el novè mes del seu calendari. Això els indicarà l’inici del ramadà. A hores d’ara, encara no se sap amb certesa si començarà dimarts 13 o dimecres 14 d’abril. Sigui com sigui, quan els experts en el cicle de la lluna ho confirmin, els creients començaran un dejuni col·lectiu que durarà 30 dies; acabarà amb la fi del cicle lunar.
Enguany, el ramadà s’enfronta amb menys restriccions que l’any passat. Al 2020 els fidels de la religió musulmana van viure un ramadà atípic, amb confinament total i sense poder pregar i gaudir dels àpats establerts conjuntament. Aquest any, però, les restriccions són més laxes i els permeten accedir a les mesquites i centres de culte, tot i que amb el 30 % d’aforament i respectant totes les mesures sanitàries.
L’islam és un estil de vida, ens adaptem als temps que vinguin
La portaveu del Centre Cultural Islàmic de Sants, Uassima Boutaliss, destaca que tots els fidels estan molt contents i agraïts que, a diferència de l’any passat, el centre pugui estar obert. Afronten el futur amb esperança i declara que faran tot el possible per mantenir l’essència que caracteritza el ramadà, encara que les restriccions per evitar l’augment de contagis no els permeti celebrar-ho tots junts.
El centre posa especial atenció als joves i també ofereix classes a aquells que vulguin aprendre més sobre la religió musulmana i l’idioma àrab. També organitza xerrades per conscienciar els adeptes sobre els fonaments de l’islam i els principis del ramadà. Algunes classes s’han limitat també per les restriccions, sobretot quant a l’aforament.
El toc de queda interfereix les oracions nocturnes
El toc de queda que restringeix la mobilitat de deu de la nit a sis de la matinada afecta les oracions nocturnes típiques i especials del ramadà. Les diverses federacions que representen les comunitats islàmiques havien demanat al govern català una petita flexibilització, que consistia a poder allargar la tornada a casa fins a les onze i a ampliar l’aforament de les mesquites fins al 50 %. Finalment, però, el Procicat no els ho ha autoritzat per l’augment de la xifra de contagis.
Amb les dades damunt la taula tothom entén que no es poden córrer riscos. El més important és la salut
Un cop obtinguda la resposta del Procicat, les federacions han emès un comunicat en què demanen als fidels que respectin les mesures sanitàries marcades per les autoritats i que acompleixin els horaris. Proposen també ajuntar dues de les oracions diàries, una decisió que deixen en mans de l’imam de cada mesquita. “Amb les dades damunt la taula tothom veu que no es pot arriscar, el que preval es la salut de la gent”, ha informat a betevé el portaveu del Consell Islàmic de Catalunya, Mohamed Halhoul.
Ajuda social en temps de pandèmia
Un dels pilars fonamentals de la religió islàmica és mostrar caritat envers els altres. Amb el ramadà, aquest manament s’intensifica. L’any passat molts centres de culte van fomentar l’ajut social i van oferir queviures i productes de primera necessitat a famílies amb pocs recursos.
Aquest any, la iniciativa es repetirà en diferents dies sobretot durant l’iftar, el trencament de dejuni. Aquest àpat enguany tampoc no se celebrarà en comunitat. Les persones que es troben soles o sense recursos el podran recollir a la majoria dels espais de culte que, tal com van fer l’any passat, el serviran per endur-se.