A principis de setembre els experts pronosticaren una temporada similar o una mica millor a la mitjana dels darrers 20 anys, però també van alertar en aquell moment que la calor i la sequera de estiu feien que comencés amb retard als Pirineus. Ara, a mitjans de novembre, és un bon moment per a analitzar com està evolucionant la temporada.

A ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, hem conversat amb un boletaire de la comarca del Berguedà per recollir-ne el testimoni. Segons en Jaume Torrella,  enguany pràcticament no se’n han trobat, cosa que no recordava haver viscut mai. El boletaire de Bagà ha destacat que, en un any normal, en aquesta època de l’any s’haurien de trobar encara alguns fredolics a les solanes i llenegues negres o blanques. Al novembre la temporada de ceps o rovellons ha passat als Pirineus.

Jordi Rius, vicepresident de la Societat Catalana de Micologia, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que el balanç de la  temporada de bolets de moment és dolent.

Per tal que fructifiquin els bolets convé que plogui i que, “a posteriori”, es mantingui la humitat. Enguany ha plogut poc i, a més, ha fet vent, un fet que ha fet minvar molt humitat i ha impedit que es creessin les condicions òptimes perquè en puguin sortir.

L’especialista ha explicat que, si plou a la primavera, el miceli del bolet comença a treballar i, encara que a l’estiu o la tardor no plogui gaire,  a la tardor acaben sortint bolets en més o menys mesura. Des de fa dues o tres temporades, malauradament, les primaveres són seques i també ho són les tardors. És per aquest motiu que les últimes temporades no han estat bones.

On podem trobar bolets aquests dies?

Actualment només se’n poden trobar en algunes fondalades humides a resguard del vent, de forma puntual. La pluja de mitjans d’octubre, abundant a l’interior i el litoral, va anar bé, però les diverses ventades posteriors han assecat el sòl. Les glaçades de l’interior i el nord també n’eviten la fructificació.

N’acabaran sortint a Collserola?

A Collserola i a la serralada litoral encara no està tot perdut. A prop del mar, gràcies a la suavitat tèrmica i la manca de glaçades, la temporada se sol allargar, habitualment, fins a principis de gener. Si a partir d’ara plogués i es mantingués la humitat encara podrien sortir bolets a tocar la costa.

Els bolets típics d’aquestes dates podrien ser llenegues, fredolics o algun rovelló. Tot i això, l’especialista ha ressaltat que creu que, si surt alguna cosa, no serà important.

D’on surten els bolets que hi ha al mercat?

La sequera també ha afectat la península Ibèrica i la majoria de bolets que aquests dies podem comprar als mercats procedeixen de  Portugal i, sobretot, ens arriben de zones centreeuropees i, fins i tot, de l’Amèrica del Sud.

Un curs per aprendre a conèixer els bolets

La Societat Catalana de Micologia iniciarà el 21 de novembre una el curs d’iniciació a la micologia.

Aquest dimarts, 14 de novembre, al vestíbul de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona la Societat Catalana de Micologia, juntament amb el Departament de Botànica de Farmàcia, duen a terme la 33a exposició de bolets. Dimecres, 15 de novembre, també s’ha previst una xerrada sobre els bolets.