La diabetis és una malaltia que es caracteritza per un increment dels nivells de sucre a la sang. Si aquests nivells són molt elevats, o també molt baixos, poden donar peu a complicacions greus per a la salut. Aquest dimarts es commemora el Dia Mundial de la Diabetis. A Catalunya hi ha 600.000 persones amb aquesta malaltia. Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya corresponents al 2016, la diabetis afecta el 8,1% de la població de 15 i més anys i posa èmfasi en el fet que augmenta amb l’envelliment de la població, el sedentarisme i l’obesitat.  A més, les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte de la població amb estudis universitaris.

Dones, diabetis i retinopatia diabètica

Amb el lema “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable”, aquesta edició es dedica específicament a l’impacte que pot tenir en les dones. Segons la Federació Internacional de Diabetis, més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món i són les principals afectades en molts països, principalment en vies de desenvolupament, on es troben amb més dificultats per accedir a la salut i, per tant, a la prevenció, la detecció precoç i el tractament de la malaltia.

I específicament amb l’embaràs, les dones amb diabetis han de planificar-lo per reduir-ne els riscos i complicacions com són prematuritat. Coincidint amb aquesta jornada, els oftalmòlegs de la Unitat de Retinopatia Diabètica de l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona recorden que les pacients amb diabetis han de fer-se exàmens de la retina abans i durant l’embaràs per descartar la presència d’una RD, el dany als vasos sanguinis de la retina arrel de la diabetis i, en cas que ja pateixin aquesta patologia ocular, evitar complicacions durant aquest període, que qualifiquen d’alt risc. En concret, els especialistes recomanen fer seguiments oftalmològics a les gestants diabètiques cada tres mesos. L’RD (retinopatia diabètica) és una de les complicacions més freqüents de la diabetis, és la primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral en països industrialitzats.

Aquest dimarts alguns edificis de la ciutat volen recordar aquesta jornada. És el cas de la pancarta que penja del balcó de l’Ajuntament de Barcelona.