Per la presidenta de la Taula, Francina Alsina, aquesta situació és inadmissible tenint en compte els beneficis milionaris que aquestes empreses tenen anualment. Alsina recorda que la Llei 24/2015 no està suspesa en els articles que preveuen l’aportació que han de fer les subministradores. Per això, els demanen que signin els convenis corresponents per vehicular aquesta col·laboració.

L’entitat ha fet sentir aquesta reivindicació el mateix dia que fa un any de la mort de la Rosa, una àvia de Reus que tenia la llum tallada, tot i que Serveis Socials havia avisat que el seu era un cas de pobresa energètica. La presidenta de Taula assegura que des de llavors “la sensibilitat de les empreses ha canviat i estan més atentes abans de tallar el subministrament a ningú”. Les entitats destaquen que no tenen coneixement que hi hagi hagut cap cas de tall a persones en situació de pobresa energètica, però remarquen que hi ha altres variables que no entren dins la llei, com els de les persones que s’estan en habitatges ocupats i han de punxar els subministraments.

Des de l’entitat confirmen que l’aplicació de l’article 155 “no ha bloquejat res”, però Alsina reconeix que “s’està seguint una inèrcia, ningú no comença res”. Això, quan el que la Taula considera que cal és “un canvi de model”. El vicepresident de Càritas Catalunya, Martí Batllori, demana “polítiques més ambicioses”.

A més, la presidenta de la Federació d’Entitats d’Acció Social (ECAS), Sònia Fuertes, recorda que, cada cop més, la pobresa energètica té a veure amb l’habitatge i les dificultats per mantenir-lo en condicions i que això fa que una part dels afectats no es visualitzin perquè hi ha moltes famílies que paguen els rebuts però retallant d’altres necessitats bàsiques. Segons l’Idescat, el 8,7 % de les persones no poden mantenir la seva llar a la temperatura adequada.