Un gran cub lluminós que simula l’espectre de l’antiga central que dotava d’energia elèctrica les fàbriques del Poblenou. Aquesta proposta, de l’arquitecta Mariona Benedito i el duet Cube.bz, i que forma part del Festival Llum BCN 2022, ha estat font de controvèrsia entre els veïns del Poblenou.

És un impacte lumínic constant, que agredeix directament casa teva. No interpel·la l’espectador, sinó que sense demanar permís entra dins de casa teva
Raquel, veïna afectada

La Raquel, veïna d’un dels edificis del carrer de Sant Joan de Malta, és una de les més afectades. Pateix d’epilèpsia, i la llum i el so provinents de la instal·lació li provoquen fortes molèsties: “És agressiva i intimidatòria”, explica, “és com viure una tortura a casa teva”, afegeix. De fet, a la descripció d’aquesta instal·lació ja s’informa que “no és recomanable per a persones amb problemes d’epilèpsia o sensibilitat visual”. Per això, els veïns no entenen que no se’ls hagi consultat o advertit de l’impacte o les molèsties que els podia causar aquesta instal·lació. “És un impacte lumínic constant, que agredeix directament casa teva. No interpel·la l’espectador, sinó que sense demanar permís entra dins de casa teva”, afegeix la Raquel.

Espectre instal·lació polèmica Llum BCN

La Raquel ha explicat a betevé que, després de desenes de trucades, finalment va poder contactar amb l’organització del festival, que li ha ofert l’alternativa de reallotjar-la en un aparthotel fins que acabi el Llum BCN 2022. “Divendres vaig estar tancada en una habitació interior fins que finalment, al vespre, vam poder marxar a l’allotjament que ens ha proporcionat el festival”, explica.

La resta de veïns, però, segueixen convivint amb la instal·lació. La Isabel Marín, una altra de les veïnes afectades, explica que el soroll “és insuportable”. Comenta que a casa seva tremolen els vidres i que té una gossa que amb els llums i el so “està súper nerviosa”.

El festival baixa la potència de la instal·lació

L’organització del Llum BCN ha explicat a betevé que ha baixat la potència de la llum i del so. Tot i així, segueix provocant molèsties a veïns i comerços de la zona. El veïnat assegura que no està en contra de la instal·lació, però consideren que se li podria haver trobat una ubicació més favorable, per exemple, un espai tancat d’accés voluntari.