El duet Cube.bz torna amb un dels seus muntatges al Llum BCN 2022 i abans seu a l’Àrtic per parlar-nos de la seva feina.

Teatres, performances i concerts

La María de la Cámara i el Gabriel Paré Lezcano es van conèixer estudiant escenografia a l’Institut del Teatre. Ben aviat, acompanyats d’altres artistes com Àlex Rigola o Tomàs Aragay, van començar a separar-se de l’ortodòxia de les posades en escena clàssiques i van optar per treballar amb la llum i el color com a principals materials de les seves ambientacions. Corria mitjans dels 90, i en els gairebé 30 anys de carrera que han transcorregut des de llavors, els Cube.bz han tocat tots els pals de la creació escènica.

Nosaltres, més que escenografia, que d’alguna manera es refereix al típic decorat, fem més arquitectura teatral. Que és més que treballar amb l’espai, amb els volums, en com la llum els transforma. Potser és una mica vanitós, però el que volem nosaltres és fer una línia més al pentagrama, és explicar una capa més, no la mateixa, que ja està dita.

Cube.bz

Si en l’àmbit teatral han treballat, també, amb noms com els d’Agrupación Señor Serrano, loscorderos.sc o la Sociedad Doctor Alonso, tots ells exponents de les arts escèniques més arriscades i experimentals de casa nostra, els Cube.bz també tenen una àmplia experiència fent instal·lacions per a esdeveniments com el Llum BCN. En l’edició d’enguany, presentaran ‘Espectre’, en col·laboració amb l’arquitecta Mariona Benedito, una estructura de llum blanca que es podrà veure al carrer de Castella, entre l’avinguda Diagonal i el carrer de Pere IV.

Cube.bz
‘Espectres’ és el nom de la instal·lació de Cube.bz i Mariona Benedito al Llum BCN

El bon ambient dels Cube.bz

Els nostres convidats d’avui han traçat amb la seva feina una línia que va des de Caravaggio o Leonardo da Vinci fins a Camarón de la Isla, passant per Alvar Aalto, els germans Lumière o Els Joves. I amb aquest bagatge tan heterodox, María de la Cámara i Gabriel Paré Lezcano van fundar a mitjans dels 90 el projecte Cube.bz, un dels duets de referència en la creació d’espais visuals i sonors per cinema, televisió, teatre, dansa o música.

I així, al llarg de la seva carrera, han posat llum i so al debut de Rosalía al Primavera Sound, han contribuït a fer més claustrofòbica l’estada de Ryan Reynolds dins d’un taüt o han envoltat les propostes teatrals d’artistes com l’Agrupación Señor Serrano, Los Corderos o Nao Albet i Marcel Borràs. I aquest cap de setmana, els Cube, juntament amb l’arquitecta Mariona Benedito, invocaran un espectre al festival Llum BCN, i per això avui els hem portat a l’Àrtic on, tal com saben fer ells, intentarem generar un bon ambient perquè tot flueixi…